a tak že sa Vám za tuto lásku priatelia Vaií budú chcieí a usilovať sa odslúžiť."

Domáci odpovedia: „Pozdravte a ujistíte posielatelov Vašich, že úctu nám preukázanú, našou prítomnosťou odmeníme."

Domáci povolaní hostia, kde ako je obyčaj, uctia družbov, a tito zase pospiechajú za svojím povolaním.

Oddiel tretí.

Pýtanie mladuchy skrz p y t a č a a odovzdanie jej skrz oddávača v dome mladuchyn o m, pred samým sobášom.

Svadobníci zo strany mladuchy čakajú na príchod svadobníkov zo strany mladoženicha, a keď tyto vo sprievode mladého zaťa do príbytku mladuchynho prídu, táto nie je na ten čas v izbe prítomná. Samé prvé p y t a č začne. Vo svojej krátkej reči, najprv pozdraviac prosí o dovolenia smieť sa ta pobaviť a pýta hospodu: „Velevážní priatelia! prosíme, aby nám pocestným (z dalekej krajiny přišlým)* Vaše lásky k malému pobaveniu odpočinku a hospody popriať ráčili, a naše reči, ktorie by boly Panu Bohu milie a prijemne, nám ale užitočnie, slobodne mluviť dopustili,"

Na to mu odpovie o d dáva č: „Že ste vy, tak velice dobrí a uprimuí priatelia (z dalekej krajiny) s pobožnými a kresťanskými rečemi prišli; nie len malé zabavenie a hospody Vám prepustím a do-volime, ale aj vážne reči Vaše, ktorie ku nám hovoriť chcete, vdačne preslyšíme."

Teraz začne pytač pýtať niladuchu: „Slovutní (múdri, opa-terní páni) priatelia susedovia nám velice dobrotiví! Medzi inými dôvodmi písma svatého nachádzame v prvej knihe Mojžišovej v 2. kap. tieto slova: Že by nebolo dobre byť človekovi samotnému. Tuto reč písma sv. i sv. Pavel potvrdzuje v novom zákoně k Rimanom v 7. kap., keď hovorí: „Jedonkaždý pre uvarovania sa hriechu nak má poriadnu manželku!" Tento prikaz a rozkaz Pana Boha všemohúceho rozvažuje tento poctivý a dobre zachovalý mládenec NN. vrúcne sa Panu Bohu modlil za dar Ducha Svatého, aby mohol volu Božiu poznať, a prikázanie Božie plniť, usiloval sa dňom í nocou slová Božie poslúchať aby obzláštnej pobožnosti naučiť sa mohol. To aj obdržal a obsiahol, lebo zo Slova Božieho poznal, že človek samotný rozličným biedam a ťažkostiam je poddaný. Jako duch Boží dosvedčuje skrze slova Ekleziastika na tento spôsob: „Jestliže jedon človek samotný upadne, nie to, kto by ho pozdvihol!" Ano i poznal, jak dobrý úžitok a skutok z pobožného manželstva pochádza. To dosvedčuje i král Dávid v žalme svojom: Že manželka dobrá je ako víny kmen, dietki splodenie ako