str. 247

ratolesti olivové. Takýmato príkladmi spravujú sa i tento náš (pán, poctivý mládenec atd.) mladoženích v srdci svojom, neprestával sa vrúcnymi modlitbami Pánu Bohu modliť, aby mu skrze skutky svoje, nie ináčé ako oniemu Tobiášovi mladému skrz aniela svatého Rafaela ukázal dcéru Rágaela; tak tiež aj jemu ukázať rásil, skrz aniela svojho, čo aj obdržal. Lebo v jeho očakávaniu ukázal mu dcéru po-ctivýho muža (suseda) našieho menom: NN., ktorú on poriadne od Pána Boha vrúcnou modlitbou sebe vyžiadal. Potom tiež chvalitebnými od Boha narídzenými prostriedkami a priatelmi, totižto: skrze nás vyvolencov k Vám poslaných prosí a žiada ju k vernému manželstvu, tak aby ona bola mu vernou pomocnicou, jeho obchod a hospodárstvo dostatočne riadila, a jako v prísloviach nachádzame, aby bola bedlivá k pracovaniu, v kříži a nemoci k obveselovániu a k potešeniu jemu daná. V čom, veríme, že ako poselstvo, tak aj žiadosť našu vyplníte a nám ju na prosbu našu k rukám oddáte."

Na jtsho reč odpovie mu o d d á v a č: „Už sme kresťanské reči Vaše vyslyšali, a žiadosť, ktorú ste k nám preriecť chceli, vyrozumeli. Z reči Vašich (opatrnosti, slovútnosti) vyrozumel domáci (pán) svadobný otec a matka, aj my jeho na tento čas tu shromáždění priatelia, a príbuzní, ako ste o stave manželskom pobožné reči rozprávali, že totižto stav tento sám Pán Bôh ustanovil, a tieto osoby k nemu teraz povolať ráčil. Tak podobne oným príkladom písma *sv. zdejší domácí (pán) svadobný otec a matka, rodičovia tejto poctivej panny, ktorú Vážmu mladoženíchovi za manželku žiadate, vidiac, že je to vola Božie, nechcú ani nemôžu byť odporní a tak jestli Pán Bôh dá, že by toto nové manželstvo k svojmu dokonalému cielu prisť mohlo, vo všetkom vdačne privolujeme a túto svoju dcéru k rukám Vaším oddáváme."

Teraz družba donesie mladému zaťovi určené dary. Dary tieto obyčajne bývajú: veniec, piera a ručníky. Družba pri odevzdávaniu týchto darov oddávačovi niečo zavinšuje: „Tak jako niekdy patriarchovi Noe-movi vypustená z korábu holubica na znamenia, že potopy opadly, zelenú ratolesť doniesla, z ktorieho veliuá v korábe povstala radosť na vyslobodenia, tak podobne i ja donášam zelený tento vienok na znamenie radosti, panujúcej v tomto dome. K tomu účelu, aby keď pozrieš náš mladožených na tento vienok, veselá hodina tvojej svadby na pamäť ti vystúpila."

Oddávač (vezmúc vienok, hovorí, oddávajúc ho mladému zaťovi): „Milý mladoženichu. Tu hla! posiela tebe mladá nevesta tento vienok, na znak vašej obapolnej lásky budúcej; aby totižto: ako je tento venčok okrúhly a bez konca kraja, i Vaša láska v okrúhlosti a bez prestania na budúce sa vynachádzala a sotrvala." Potom vezmúc pierko: „Posiela ona tebe i toto pierečko, na znamenia toho, že si ju vo svojej pannenskej čistote berieš." Potom vezmúc ručník: „Posiela ona tebe i tento ručník, aby si si, keď v potu tvary svoj každo-