str. 249

livým a dobrým manželom obdariť ráčil. Podobne i Vám, milí rodi-čovia, úprimne i srdečně ďakujem; nechže Vám je milostivý Bôh odplatou, on, ktorý všetkým dáva svoje požehnanie, nech ho i Vám popriať ráči. Nesmúťte sa, premilí rodičovía, že Vaša dcéra od Vás odchádza, ved ona vždy Vašou dcérou ostane, a detinské svoje oproti Vám povinnosti konať neprestane. Nesmúťte sa, že ona zanacháva a odchádza z domu rodičovského, preto ale ona zo srdca Vášho nikdy oddialiť sa nechce. Nech teraz Pán Bôh saní má o Vás starosť, a dá Vám ako tu časného, tak po smrti večného šťastia v nebeskom blaho-slavenstve okúsiť a poživat."

(Teraz klačiac, prosi m 1 a d u c h a rodičov za požehnanie.) O d-d á v a č (v opredok, mladucha za ním vraví): „Úprimní a drahí moji rodičovia! Ja Vaša poslušná dcéra sa Vám za všetku rodičovskú lásku, ktorú ste- mne ako Vašej milej dcére od môjho narodzenia až po tento deň preukázali, že ste ma aj po kresťanský vychovati a vyučiť dali — srdečne poďakúvam. Já včul od Vás odchádzam avšak ale, ze srdca a z lásky Vašej nikdy vínst nechcem. Pre to prosím mojich milých rodičov za odpustenia všetkých mojich pokleskov a previnnení, s ktorými som Vás v mojej krehkosti obrazila. Konečne ešte prosím Vás za laskavé rodičovské požehnanie!"

Keď si rodičia dcéru požehnajú, ona vstane hore, a vo sprievode družbu so všemi svadobníkami, ide sa do kostola ku sobášnemu obradu. Hudba cestou hrá.

Oddiel štvrtý. @PP@Sobáš a cesta ku nemu.

Sobáš a cesta ku nemu.

Sprievod koná sa pešky. Mladuchu vedie družba. Kroj, ktorý táto v ten čas na sebe má, zovrubne opísať neidem, ale podotknem to, že hlavu ovenčenú má: vencom, lebo partou, podobne jej oblečené sú i družice. Hlavná čiastka obleku je tiež : rubáš, z bieleho platná, niekody bohaté s čipkami (krajkami) vrubovaný.

D r u ž ba a druhí svadobníci pri zvukoch hudby vesele poskakujú, ženičky nevolaným rozhadzojú koláče, a tak sa so spevom blížia ku kostolu, kde sobášny obrad vykoná sa. Akie poriadky pri obrade tomto zavedené sú, známe sú zovrubnejšie, bo církevními zá-konmy predpísané, a vždy tie istie bývajú.

Cesta od sobáša.

Mladuchu od sobáša vedie už mladý zať, až pred kostol, kde Čakajú svadobníkov vozy na pohotové. Zriedka vídať vozy na