str. 250

dvojke, skoro vždy a všade stoja tu štyry podperene voňačkami a biely ma ručníkami okrášlené kone: i voz i vožkovia bývajú pripravený. Na voze obyčajne stoja dva stromky, jedon v predu, druhý vzadu, okrášlené stužkami ohnivej farby.

Nevesta prvá ide na voz, za ňou osobnosti vo svadbe nejaký úrad zastávajúce. Hudci a svadobníci mávajú osobytnie vozy a takto klusom uhania svadba medzi veselým ujúkaním a piesňami, na tento obrad se stahujúcími, ku domu mladoženícha.

Prindúc do domu mladoženícha, na rozličných miestach rozličný zvyk panuje. Medzi inším i ten, že pred mladuchou zatvoria sa dvere, a táto iba keď dajakým darčokom svokre prikúpi sa, tak dnu pustená býva.

ÍJzke priechodiská sprievoda svadebného zvyklí mendíci a iná mládež retažrai alebo stužkami uzatvárať, a svadobný sprievod do toho času neprepustiť, kým sa mladý zať nejakým darom nevykúpi. Pri hlučnejších a bohatých svadbácb. i střelba nechybí. Súc už teraz v dome mladoženícha, až do toho času, kým nezačnú sa hody, tancuje sa.

Prevážanie rúcha.

Rúcho ziib čí vôl ec náradie, oblek, periny atd. mladuchyue, ktorie lebo súčastne s mladuchou, lebo dňom pred svadbou do domu mladoženícha oddané bývajú. Stavá sa to na voze, a osobnosti pri tomto sa vyskytujúce sú samé ženy. Stavá sa to i so spevom, pričom veselého druhu piesDe panujú. Voz a kone sú okrášlené. Keď „voz s ruchom" pred domom mladoženícha zastane, mladoženích prvý uká'.e sa von, a od svadobných žien rúcho za výmenu obdrží.

Oddiel piaty. @PP@Svadba, hostina, hody.

Svadba, hostina, hody.

Keď je čas ku hodom, zasadajú svadobníci za stoly tým poriadkom, že mladuche a mladoženíchovi ponechá sa prední miesto, pri mladuchy sedia družice, pri mladoženíchovi ale inie úrad nejaký pri svadbe zastávajúce osobnosti. Pred jedlom koluje do okola nápoj. Skôr ako sa začne jiesť, zavinšuje starejší:

„Múdri a opaterní páni! Stav manželský od koho by ustanovený bol, ukazuje nám Písmo svaté, že od žiadneho iného, jedine od samého Pána Boha, a to sice v raji ustanoven je. V ktoromžto stavu, jakoby sa chovať mali ti, ktorí k nemu pristupujú, velmi pekný príklad majú na mladom Tobiášovi, ktorýžto, keď mu bola zasnúbená dcera Ra-guelova, srdečne sa s ňou Pánu Bohu modlil, aby im najmocnejší Pán Bôh svoje požehnania dať ráčil, aby tak jeho vo viere a láske chváliť