str. 253

a odstráni sa. Tanec ale nadpriadza dievčina spôsobom opísaným, s tým ale rozdielom že ku tancu vyvolí mládenca atd.

Na vzdelanejších, alebožto vľa>tne panskejších a remeselníckych svadbách tancujú sa tance cudzonárodnie, ako sú čardáše, polky, štvo-rilky atd

e) Hajduchy. Zvláštny tanec Slovákov, tancujúci sa vyskakováním a umelým překrucováním nôh.

Svadobné hry.

Týchto je veliké množstvo. Tu tieto spomeniem: Rečnovanie, bitie kohúta cepámi, tanec so štetkou, maškár i, pretvarovanie sa atd.

I. Svadobné rečňovanky. Stará a mladá žena.

K e č n í mladý zať:

I. Živý neviem, čo mám robiť, či sa ženiť či len tak byť? Vezmem starú? Tú budem bit? Mladá bude druhých lúbit. Miesto diabla stará žena,

tá žiadneho žartu nemá, nikdy dobrej vôle nemá, biedna je s takou hodina. Stará rada sa opeká, — mrzi to mladého človeka — ak sa nahnevá, zle šteká, zubami na teba seká. Ach, mrzí ma stará žena, ako sova nadurená; hneď sa smeje, hueď zas stená, a- vždy bieda ako stena. Musíš jej na čelo dúchať, a rozličné lieky hútať. Hned ju zimnica popadne, hoci, kde si, priam zasadne, Kde ťa môže, tam obkradne. Never starej žene žiadne. Bo keď ta chce oklamati, bude slzy vylievati. Jako by mala skapati, takej volím pokoj dati.

II. Zas je taká mladá žena, vela razy je šialená.

Chce byť vždycky pripravená, z tou je tiež biedna hodina. Musíš na ňu nakládati, čižmy z blata ntierati, A v noci ti nedá spati,

čože si máš s ňou počati. Bil by si ju, ale nesmi.eš, ak jej jedno slovo povieš .. . Už ťa nahá nezmerkuješ, čo je mladá; potom len zrieš ! Za pýchou sa bárs nesbesnie, do žiaduej roboty je nie; kde len dáky tanec skrsne, ešte ti ta na truc pôjde. Živý neviem, čo mám robiť, či sa ženiť, či len tak byť? Starú by nemohol lúbiť, a mladej nieto čo veriť!

Starej ši odpovedá:

Synak luby!

Čo ty tak zle beseduješ? Staré ženy znevažuješ a mlidó tak potupuješ, ženu nikdá nedostaneš! Nevieš, čo je žena stará, hodná je pekného mena; ač práve se často stává, že si rada postonáva. Ve všetkom je užitočná. Ono sa často tak deje, že sa k ohňu pomikuje, ale v zime ťa zahreje, potom len zvieš, co dobre je. Stará žena! meno krásne, vžycky jej kvas dobre kysne, v peci jej nikda ueshasne. Vie napiest koláče mastné. Stará žena! hodná chvály,