str. 254

z nej maš úžitok nie malý, aj pálenku rada páli, takie by sme ženy mali. .0 mladej ti chcem povedať, ktorá sa vie prícifrovať. Dobre za takou pozerať, môžeš na ňu i nakladať. Jaký si ty zamyslený, len sa pober k mladej ženy, hnedky si obveselený, všetko sa v tebe premení. Mladá žena! moje srdce, rada s mužom poklekoce, yyboskáva tvoje líce. Čože chceš mať eště více? Vesele pohliadne v noci, všade ako srna skočí, krmi ťa sladkými rečí, dobre srdce nevyskočí. Na všetko je žena mladá, čo ti len duša požiada, vo všetkom ti volu hladá, aj v hlave rada pohladá. Jestli to, bratříčku, zrobíš, že sa ty už raz oženíš, polahčenie si spôsobíš.

Mladý zať hovorí:

O bratříčku, keď má tak byť,

že sa je lepšie oženiť,

rádby ja tebe privoliť,

keby mohol takú najíť!

Ktorá by sa ko mne diala,

dobrú volu mi hladala!

Hlady mrieť by mi nedala,

šaty starie poplátala.

Choď, bratříčku, a pohladaj,

na všetko dobrý pozor daj,

a ruku od nej vyklamaj ! S t a r e j š í: Takých kveti všadial dosti,

ja to vykonám s chytrosti.

Čo ti bude aj k žiadosti,

len sa ty drž po parobsky! Mladý zať: Dobre bude! vidí sa mi.

Bude láska medzi nami,

lež len keď budeme sami,

dobre si budeme známi. Družba: A ja družba, aký taký,

nechcem ja byť ledajaký;

ale spravím tanec taký,

čo hneď strovím tri turáky! Mladá nevěsta príde do izby a

mladý zať ku nej hovorí:

Vítaj, milá holubička,!

môjho srdca polovička!

Lietam od kríčka do kríčka, abych videl tvoje lička. Jak ťa moje srdce zrelo, od radosti zas pozrelo, podlá voly sa mi stalo. Chcem sa, Marka, ťa pýtati, máš ty volu za mňa iti? či ťa otec chce pustiti, či chceš mojou ženou býti ?

Mladucha odpovie:

Nieto na mne žiadna chyba, môžeš robiť, čo ti treba ; čo by lutovala seba, keď ja rada, vidím teba. So mňa mažeš osoch vziaíi, čo so mňa môže vystáti: „Viem starie košele driapať, dreva do peci namerať, aj v kuchyny sa mi štěstí, môžem navariť kapusti, bez masty, obližeš prsty. Viem spraviť praženicu z vajec, o čom vie svadobný otec — ty pán svadobný otec povec, aká je to obzvláštna vec "

Nevestyna mati (hovorí): Synak luby! smiem povedať, moju Betku komendovať! Jestli budeš s ňou nakladať, dobrú ženu z nej budeš mať. Ona siee aj ten kunšť vie, že sa rada kus napije; ale chytro aj vytrozvie, preto žiadon človek ngzvie. Tuto lásku že ty k nej maj: praslieu jej pozacvykaj, vreteno zo zemi podaj, tu i tu jej na slynku daj ! Keď jej ludia najdu hannu, a ty polož hrdlo za ňu ; a neobrikuj sa na ňu. Toto všetko si zachovaj, dobrú sukňu tože jej daj. V uctivosti že si ju maj, ublížiť jej nikdy nedaj. Tu ti dávam moju Betku za tvoju vernú manželku.

II. Rečňovanku tuto hovorí družba pre rozveselenie:

Urodzení, tak tiež vážni, obecní tiež í prísažní, hrubí, tuční, tlstí, tenkí, malí, nízki, aj ten velký, aj vy titulovanie