str. 255

panie, pekne cifrovanie, hladké, taktiež rapavie, biele, načernie, tarkavie! Ja vám to všem oznamujem, u ktorých len žarť rozumiem ; doniesla mi jedna mucha tú povést včera do ucha: Ze vy svadbu vyžívate,1

jiete, pijete, skákáte,

a že sťe viacej veselí,

ako ženy pri kiselí!

Ja vám niečo z môjho rožku,

žartovnej polévky trošku,

prednášam tu v tomto psánu,

k žiadostivému chlípanu!

II. Bitie kohúta cep á m i.

Ke d! sa svadobníci natancovali, prichytujú sa ku všakovým národním obyčajom, ktorie od mladej chasy na svadbe vykonávané bývajú. Bitie kohúta s cepami na ten spôsob sa stáva: Kohút k tomu cielu obetovaný uviaže sa na dlhý motúz a po samom předku ide mladý zať, zaviazané majúc ručníkom oči, s cepámi ubiť kohúta. Tri razí smie udrieť a nezabíjeli ho, nasledujú ho nevesta a svadobníci. Netrafjaci kohúta pokutujú sa na peniaze, za ktorie kupuje sa nápoj. Zabitý ale kohút dá sa upecť, a každý svadobník z neho istú čiastku dostáva.

III. Tanec so štetkou.

Nepárny počeť tanečníkov stane v kolo, v ktorieho prostriedku stojí osoba so štetkou lebo s metlou a medzitým čo hudba hrá, okolo sa krúti. Na dané znamenie, pri čom i hudba do skoku zahrá, pochytajú sa tanečníci do párov, a ta osoba, ktorá zostane bez páru, tančit musí so štetkou a muzikantom zeplatiť musí.

IV. Maškarádi alebo pretvarovanie sa.

K tomuto cielu pristrojuje sa mládež svadobná do všelijakých spotvorujúcich oblekov, vystrájajúc všakové žarty a figle. Na mnohej svadbe vídať přistrojenu ženu za: kozu, majúcu miesto rohov drevené ližice, na sebe kožu ovčiu atd. Pri tom panuje dobrý rozmar, vtipkovanie a žarty všeho druhu.

Oddiel šiesty. @PP@Zavíjanie alebo čepčenie mladej nevesty.

Zavíjanie alebo čepčenie mladej nevesty.

Obrad tento tiež hlavným býva oddielom pri svadbe. Druhý deň po sobáši, keď poschádzajú sa svadobníci, pristupuje sa k čepčeniu mladuchy, ktorý obrad koná sa obyčajne od svatky a družíc, niekde v komore alebo v bočnej chyžy. Tu panuje zvláštny spev. Pri čepčeniu mladucha sedí na nejakej plnej nádobe, čo je poverčivosť, majúca svoj