str. 256

základ na tom, aby mladucha byla úrodnou. Prv, nežli by mladucha k mladoženíchovi se oddala, dovedie do svadobnej izby družba nejakú za babu prestrojenú ženu a opytujúc sa mu, či je to ona, predáva mu ju. Mladý zať neuznáva ju za svoju nevestu, ale stará baba do toho času nepopraje mu pokoja, kým sa od nej dajakým dárčokom neoslobodí. Konečne dovedie družba zavitú (začepčenú) mladuchu, a privinšujúc mladoženíchovi, oddá mu ju. Niekde si mladožeaích opät ženu prikúpiť musí. V tom zavznie hudba a mladý zať vykráti nevestu, ktorá z ruky do ruky chodiac se svadobníkami tancuje. Po tomto dáva mladucha tak řečené zavíjané uctivost svadobníkom pozostávajúce v jedle a nápoji. A jej zo strany svadebníkov podávané bývajú dary; tieto podlá zvyku rozličné bývajú a síce pozastávajú najviac v peňo^och, v plátne, v konopách, zbožia atd. Hudba a tanec ešte celý druhý deň trvá, je a pije sa. Hlučné svadby i tri dni vydržiavajú sa. Konečne keď čas je rozlúčiť sa s mladuchou a svadobným veselím, robí starejií (svak) svadobným hospodárom podakovanie: „Úprimní páni priatelia! Veliké poďakovanie činíme za všetky dary Pánu Bohu. Máme pekné príslovie; že nevdačný je človek ten, ktorý nejaké dobrodenie prijíma a zaň sa slušne poďa-kovat nezná: lebo nevďačnosť samému Panu Bohu sa nelúbí, a jako tma delí sa od svetla, tak človek nevdačný od človeka vdačného. Aj my tiež dobrodenia prijali sme od lásky Vašej, za ktoré je slušná vec sa poďakovať. Tak teda odchádzajúc a odoberajúc sa od Vás, naj-prve činíme poďakovania Pánu Bohu, že nás chránil od všetkieho nešťastia; a potom tiež i Vám za dary Vaše, ktorie ste pred nás boli predložili, vinšujúce pri tom, aby Pán Bôh stokrát Vám toho vynahradil, a Vás dobrými vecmi obohatil. Komory ale Vaše, ktorie ste pre nás vyprázdnili, abyste mohli hojne a bohaté naplniť, a po tomto živote život večný obsiahnuť!"

Odpoveď domácich: „Za všetku kresťanskú a priatelskú lásku Vaším láskam poďakovanie Činime, že ste netoliko prosbu a žiado-ť nášho miadoženícha vyslyšali, ale tiež aj skutkom, čo žiadal, vyplnili, a skr/e to oproti nám dobrodenie preukázali. Boh všemohúci račiž i Vám bohaté a hojne všetky Vaše potreby naplniť. Na tento čas Vás -všetkých Pánu Bohu porúčame, a s Vami sa rozlúčame. Amen."

Po svadbe.

A vy hudci, zle robíte, hybe čas darmo trávite! Svadobníkom už nehráte, ale spíte a chrápáte! Ale nám ani jesť nič nedali, svadobní od hladu neskákali!

Poskoč starý v tanci stálý. Svadobní nám zutekali, zaplať nám ty otec starý, zaplať nám ty grajciar nový, čo sme my tvojmu synovi, na svadbu pekne zahrali!