Tie lupčianske zvony, velmi pekne

zvonia,

už tebe, Anička, tvoju partu zronja Zronia ti ju, zronia, doviatyma zvonci,

abys nechodila s eudzýma mládenci. Abys nechodila, muža si lubila, Janíčka švarnýho, tebe oddauýho.

Ktorý je účel vydania tohoto spisu?

V národe slovenskom panujú podajedné velmi krásne a chvalitebné zvyky a obyčaje, ktoré avšak s časom pomalí tratia sa a hynú. Mnohé z nich už celkom zakapali, tak že ani pamiatky o nich nenie; a to škoda pre národ nevynahraditelná. Národ zrieknúci sa svojich zvykov a obyčajov, pomali z dejiska sveta zmyzne, a nikto ho viac k životu nepovolá. Účel vydania tohoto spisu zaiste nenie žiadon iný, ako ten, aby pospolitý lud náš mal v ruke a na písme: S jakými obradmi vybavuje sa „slovenská svadba", aby mladšie pokolenie nemuselo sa shanať za onými pri svadbách panujúcimi vinšámi a piesňami, aby sa národ držal svojho, a nesháňal sa za cudzonárodným zvykom. Pre svadobných družbov, pytačov, svákov a oddávačov spis tento dobre poslúži.

Bystrá dňa l.ho Novembra 1867.

A.E.Timko

O českém vyšívaní lidovém na Národopisné výstavě.

*9Píše Vlasta Havelková

Posud se mělo za to, že vzory ve vyšívání „českém" nejsou tak starobylé, jako se dá tvrditi o vyšívání moravském i slovenském. Připouštím, že takových motivů ornamentálních, sahajících svým původem až do doby praeliistorické, nalézá se ve vyšívání českém po-

*) Pozn. red. Požádali jsme známou pracovnici v oboru moravské lido-vědy, pí. V1astu Have1kovou za referát o českém vyšívání, o jehož uspořádání, jakož i o celé oddělení výšivkové získal si zásluh kroužek obětavých dam a pánů, pořádajících tuto část levého křídla Národopisného paláce. Pí. Havelková napsala řadu statí o vyšívání moravském. Tuto předstupuje s výsledky pilného svéno studia o českém vyšívání. Zajímavo je srovnati názory pí, Havelkové se stanoviskem paní Ren. Tyršové, vyloženým v referáte o výšivkách lidových na jubilejní výstavě v I. ročníku Č. Lidu. Pan J. Beránek ve svém referáte o NVČ. píše o tomto článku pí. Tyršové ve Světozoru, 1895, str. 523.: „Ovšem lze do jisté míry na omluvu uvésti zde poznání, jehož dospěla i na slovo vzatá badatelka v tomto oboru paní Eenáta Ty r š o v á, pravíc ve