str. 262

vidíme bílý čepeček, jehož dýnko pokryto jest ornamentem (kvítkem) jablíčkovým, provázeným drobounkými lístečky a malými květinkami, jehož okraj kolem čela úplně souhlasí s hlavním vzorem dýnkovým.

Základní pak plátno pokryto jest nesčíslnými součky (uzlíčky). Jiný ornament na čepcích těch různí se svým uspořádáním tak, že jest na dvě polovice rozdělen a po obou stranách směrem od uší rozkládá se kytice zvonečků nebo chudobek a jiných květů, oživených malými ptáčky tvarů primitivních, archaických. Některé čepečky zase vynikají jemňoučkým desinovým vzorem, podobajícím se mechu nebo květům, jež mrazivá příroda v zimě na sklo v oknech kresliti dovede.

Na sta příkladů bychom vypočítati mohli, kterak české ženy různých květinek, ovoce, semenných tobolek, ptáčků, mechu, obilních stébel a jiných a jiných motivů pro milounké ty holubinky české upotřebiti dovedly.

Také vyskytují se čepečky, jichž základní plátno pokryto jest režnými součky. Vytlačený ornament na čepečkách těchto z vyspoře-ného plátna bývá buď bílou — někdy též černou nebo modrou nití obšíván a vyniká jako krásný reliéf. Jiný opětně jest kromě ornamentu šedými uzlíčky vyplněn, jiný úplně černými (Hlinsko). Též bývá půda čepečků kolem ornamentu z vyspořeného plátna neb ornamentu vyšívaného všelikým prolamováním pokryta. Mimochodem připomínáme, že kolem holubinek pravidelně přišity bývají jemné, drhané krajky, které národními vzorky prozrazují český původ.

Tím, že jest české vyšívání tak velice podobno vzorům moravským a následkem toho i jinoslovanským, prozrazuje stáří své dosti zřejmě. Uvádíme však na důkaz stáří českých vzorů ornament ze starého stříbrného obrazu, pocházejícího" z dalekého Kavkazu. Učená starostka archeologické carské společnosti v Moskvě, hraběnka Uva-rovna, poslala nedávno mus. spolku olomuckému tři skvostná díla ruská, v nichž uloženy jsou výsledky studií jejích i jiných učenců ruských, jednajících o výzkumné výpravě na Kavkaz. V dílech těch pojednáno jest o četných zříceninách křesťanských chrámů a klášterů, pocházejících z dob těch, než padly kraje kavkazské do rukou Moha-medánů. Mezi množstvím vzácných vyobrazení z Kavkazu jsou v dílech těch vypodobněny dva stříbrné obrazy svatojirské ze XIII. století, na nichž jsou vybíjeny postavy sv. Jiří. Kolem postav těch jest rovněž vypuklý ornament rostlinný (zvonečkový), kterýž se úplně shoduje s ornamentem, jejž jsem viděla na holubinkách českých. Pozadí obrazu kolem postavy sv. Jiří i ornamentu je na jednom obraze hustě tečkované a na druhém jemně čárkované, tak jako u čepců českých bývá základní látka (plátno) podobně buď malinkými uzlíčky, nebo také někdy jemnými čárkami hustě pokryta, kdežto rostlinný ornament jest z vyspořeného (nepokrytého stehy) plátna utvořen.