str. 270

Dozněl zvuk bubnu a za nejhlubšího ticha vyřadí se p r v u í družička. Ve svém „uvítání" jménem celé družiny prosíc za dárek slibuje dobrý mrav, svému učiteli vděčnost a věrnost. Říká takto :

Jsouce dítky otců a matek, není to snad žádný zmatek, an s radostí přicházíme a o dárek poprosíme; chceme vždy radost činiti,

vděčnými se prokázati, že svého učitele milujeme ; co nám oni z dobré vůle dají, jemu věnovat budeme.

Po ní druhá družička vyslovujíc „poděkování" projevuje lásku Řehořského vojska k jejích rodině, a aby hospodáře pohnula, poukazuje na to, že štědrost bude mu v říši nebeské k dobrému počtena. Přednáší:

Ačkoliv jsme ve vší úctě a poníženosti

jich dnes navštívili, doufáme, že se poněkud s námi potěšili, neb jich i jejich dítky milujeme

je v lůno školy již napřed přijímáme, a pakli nám nějaký dárek udělejí, v knize pamětní dobrých skutků v nebi aznamenáno shledají.

Nyní po výstupu jednotlivců společně zapěli píseň k sv. Řehoři. Je tato:

Učitele velkého, Řehoře svatého památku oznamujeme, kdož pak neví toho.

On učil Boha znáti, Stvořitele svého, dítky víře vyučoval, kdož pak neví toho.

Šťastně ukončeno! Výstup Řehořům se dosti dobře zdařil a může se říci, že v celém domě se náležitě líbil, k čemuž ovšem i velmi přátelský poměr s panem učitelem udržovaný přispíval. Hospodář pochváliv Řehoře i družičky, sáhne po sáčku, a podá pokladníkovi dva ! dvacetníky a šesták, které pokladník uvrhne do pokladnice páně učitelovy. Nu, dobrý to panu učitelovi počinek, od něhož lid zde slibuje si štěstí.

Druhý dárek, záležející z několika měďáků nebo i ze stříbrňáka, hospodář podá praporečníkovi. Týž dárek sevře pevně a stopí ho v kapse; je to pro Řehoře na rozdělenou.

Konečně štědrá ruka hospodářova obmyslí slušně i družičky, jež v rouchu nevinnosti jako andílkové stydlivě se k sobě tulí.

Sem tam nějaké ještě slovo žertovné, obcházení, okukování a prohlížení Řehořů se strany dětí hospodářových poskytne hospodyni chvilku času, aby i ona hrachem, čočkou nebo několika vajíčky přízeň svou k panu učitelovi projevila.

U druhého souseda přijati byli Řehoři rovněž přívětivě, ale s přísnějšími požadavky. Bylo na nich žádáno, by své říkanky přednášeli v chůzi, a tak každý Řehoř vyhovuje zvláštnímu tomu přání, promenoval při řeči své jako vojín na stráži. Tak a podobně chodilo to celý den. V poledne v obchůzce učinili malou přestávku.