D. kroje valašsko-slovácké:

27. Luliačovsko-pozlovský v osadách: Zlámanci, SIřivno-Oujezdě, Kelníkáeh, Vel. Ořechové, Kaňovicích, Březůvkách, Provodově, Ěetěchově a Pradliskách, Podhradí, Pozlovicícb, Horní a Dolní Lhotě, Sehradicích, Petrůvce, Ludkovicích, Luhačovicích, Žilině, Kladné, Přečkovicích a Biskupicích. 28. Slavicko-bojkovský, myní takměř vyhynulý kroj v Nevšově, Lipové, Vlachovicích, Vrbě-ticích, Bohuslavicích, Divnieícb, Hrádku, Slavičíně, Mladoticích, Ředinové, Roketnici, Hostětíuě, Šanově, Pytině, Bojkovicích, Krhově, Bzové si Komně. Komna měla druhdy mnoho slováckých příznaků rázu by-střicko-bánovského. Z tohoto posledního kroje najdou se již leda .zbytky v truhlách stařenek, nejvýš ve Bzové a Komně něco na ženském pohlaví.

Připomínáme ještě jednou, že v každé farnosti, ba i osadě uvedených okrsků krojových jsou nějaké menší zvláštnosti, že v každém oKrsku jfou některé a to obyčejně zastrčenější osady rázu starobylejšího, jinde zase nejnovějšího. Osad dvojího kroje je velice málo (Žižkov, Mařatice) a to má své důvody zvláštní. Celkem kroj — ¦bohužťl — na morav. Slovensku nejen se mění, ale i kazí, měští. Zaš y již rožky a čepce, neobyčejně zvláštní a svěčné takměř na celém Podluží, ustupují čižmičky šněrovacím botkám na Hradištku, mizejí lajble, nastávají kacabnje, burnusy atd., a kdyby nám s věrností do-xkumentární nezachytil výtečný náš slovácký malíř Úprka na obrazech -svých celý půvab ohnivé barevných krojů slováckých na konci století 19., kdož ví, dovedli li b)chom si v polovici století 20. představiti, jak rázovitě, vesele a svěčně chodil si lid náš slovenský v dobách dřívějších. Žel Bohu, že nejen kroj odkládá pozvolna lid náš, ale s ním i svoji dávnou prostotu, svou ryzí slováckou povahu.

A vzáci á nářečí slovenská? Ta snad déle se udrží; neboť matky naše slovenské vždy to, co škola z dialektu setře, v domácnosti svou příchylností k mluvě mateřské opraví.

Z rychtářských zápisů na Litomyšlsku.

Podává K. Hovorka.

Prohlížím staré rychtářské zápisy ze stol. XVIII. divných klikatých písmen, místy vybledlých. Tane mi živě při četbě na mysli staré .„právo", jež zastupovalo před rokem 1848 na všech nynější před-