str. 278

stavenstvo. Vidím v duelu konšely, jež „pořádník"1) sezval, jak se scházejí do schůze na rychtu, aby tu vážně porokovali. Rychtář je vítá, konšelé zasedají za stůl v rohu světnice, pořádník zaujme místo na lavici u kamen blíže dveří.

Když jsou všichni pohromadě, rychtář otevře koutnici,2) vyndá z ní „rychtářské právo" 3) a položí je na stůl. Všickni na důkaz útty vstávají, pangrotky smekají s hlavy, a kouřil-li kdo, dýmka vklouzne do postranní kapsy. Začíná jednání. Kdo před „právem" stojí, oslovuje je vždy: „Pane rychtáři, počestné právo!"

Větší záležitosti odbývány byly v hospodě. Tam celé „právo" zasedalo u „právního stolu". I při muzikách, o posvícení, měli konšele a rychtář tento stůl vymíněný. O svatbě sedal za „právním stolem" ženich s nevěstou. O obecní hromadě před vánocemi, ke které sezvána byla celá obec do hospody, četly se účty obecní, pak přijímali se noví sousedé, kteří dávali „příjemné". Tu bývalo veselo, h'učno.

Než přihlédněme, čeho dovídáme se ze zápisů rychtářských. Zapsány jsou tu smlouvy svatební, smlouvy o pozemky a výměnky, porovnání rozličných1 rozepří, zaznamenáno „sázení mezníků", na nichž výrostkové dostávali výprask na koženky „pro památku" a j. Z mnoha zaznamenání patrno, že za půjčené peníze dávali lidé role v užívání. Tak v Dolním Oujezdě „L. P. 1778 dne 19. Juli vypůjčil jest sobě-k své důležité potřebě Jan Nepraš od Jakuba Půlkrábka 40 zl. peněz. Na to jemu nechává ve třech přísevcích poi 3 strychy role na 10 let. Při tom bude se srážeti ročně 4 zl. až do vyscám těch peněz a zněné se r. 1779. Kdyby se ale hospodář měniti měl, má budoucí hospodář takovou roli jemu nechati nebo jemu peníze navrátiti."

„L. 1783 dne 7. Juli porovnal se jest Matěj Prokop s Jos. Vo-močilem strany výměnku. Má nadjmenovaný Jos. Vomočil míti výměnek: byt ve světničce, sklep, chlév, z vodárně (studně) vodu, komoru nad stodůlkou, na sadu ten kus od stájky pod stezku až k sekničee, i s travou a stromovím. Manželka po jeho smrti má ten nadjmenovaný výměnek celý uMvati až do své smrti, ale má ona si. dát na svou hubu pozor. Jestli bude co začínat a bud« přesvědčena od lidí, bude potrestána, co právo uzná. Stalo se mezi nimi dobrovolné porovnání u přítomnosti práva dolnooujezdského."

Eůzných „nevolí" mezi 3ousedy vzniklých hojnost bylo urovnáno, většinou smírně. „L. 1734 dne 21. měsíce májo stala se nějaká nevole, totiž že Jakub Boštík pohaněl dceru Matěje Kučery a jí če^t

1) Jinak obecní „s e r b u s" zvaný.
2) Almárka v koutě stojící.
3) „Právo,“ odznak moci rychtářovy, bylo žezlo, spletené z řemínků a probité vypoulkýrni, lesklými knoflíky. Starý rychtář odváděl je na konci svého úřadování na zámek vrchnímu, a nový rychtář na ně přísahal. „Právem" rychtář dával znamení, kdo má mluviti, jím měl moc i trostntp To dělo se začaste v hospodě, když tu hádky a pračky povstaly. Kdo-byl uhozen „právem", nesměl býti vole» do „práva“.