str. 279

bral. Toho on na ni dokázati nemohl před právem; tolik mluvil, že to mluvil z opilství, a tak se spolu pěkně porovnali. Na pokutu je to vzato. Kdyby jí to někdo vyčítal, má dáti k zadusí sebranskému4) 2 zl., právu lubenskému půl sudu piva. Stalo se při právě lubenském." K čemu potřebí nyní soudů, advokátů, notářů a smluv kolky opatřených, stačila za stará prostá knížka rychtářských zápisů. Vše vyřizovalo se po domácku.

Staré doklady o hře „králů" na Slovensku.

Podáva Krištof Chorvát.

V II. ročníku Českého Lidu (str. 107 — 108) uvádí Dr. Ö. Zíbrt zprávy o „rusalních králech" na Slovensku. Poněvadž tam není uvedena zpráva Bélova, pokládám za povinnost svoji, seznámiti s ní čtenářstvo Č. Lidu. Kromě toho přidávám i jiné dvě zprávy, podle nichž v prešpurské župě byly obřady voliti si králtí rozšířeny také u Chorvátův a Maďarů. Myslím, že to může býti nepřímým dokladem i pro Slováky téže župy. M. Běl docela jasně líčí obyčej honťanských Slovákův na letnice voliti si „krále", jehož chasa poslouchá, jenž radovánky a tance tehdejší řídí, maje zvláštní žezlo.*) Vykládaje o Chor-vátech ze Šenkvic (v prešpurské župě), uvádí jako zajímavý obyčej, že si mládež volí krále a pořádá hry, a to sice na den Mláďátek. Mluvě o obci maďarské Csütöitök (Štvrtok) vzdálené asi dvě hodiny od hranic slováckých, rovněž v župě prešpurské, vykládá opět o volbě králů pro zábavu na letnice (o rusadelních králích), o kratochvilných obřadech a tancích. **) Jsou to tedy další doklady k letničním slavnostem lidu československého.

4) Lubná je Sebranicúm přifařena.
*) M. JBélius; N o ti ti a Hungariae novae etc. T. IV. V i e n n a e 1742 str 749—50: „Nimirum diebus Pentecostes r e g e m o medio sní d e 1 i g u n t, eoque corona inficeta redimito, die altern in choreas abeunt. Solennitates eas in horreis peragunt, praesideute uno ex senioribus et. iusto vitulentur iusolentius. Idem senior, regis quasi, interpres ipso ta-eente verba, nbi opus, facit atque reddit. Dum quis salutatum regem accesserit, id, manus strophiolo obtectae stipulatione fieri fas est. Praeterea dum in saltům procedit rex, bacillum praefert, pracedente et sequente eum ephoebo. Quumille bacillum subinde iaetat: hune si volantem ephoebus manu celeri non ecceperit, mollius ab ipso rege baoillo eodetn percuttitur. Quod relictuin est, accubiturns rex mensae, insidet super pubillis, P a-r o b c y s adteute ministrantibus; et alii quidem, ex lege, praesto adstan-tibus, aliis in teeto excubantibus, liberaliterque invitantibus, siqui ad eorura ehoros et tripudia accurrerit. Haec de Slavis rusticis.11
**) V díle II. (Viennae 1736), 3tr, 193: „Moris apud eos est permittera iuveututi concilia, regem q ue lusus gratia in biduum delectare ex