str. 281

nicu. Přednicu si dala do barvy a sama zaplatila. Co zbylo plátna, upotřebila na košule. Kde se pěstoval len, dostávala záhon na len, jejž však sama si zjednávala a vypěstila. Peněz dostávala 12 zl. iajnů a 5 zl. závdanku. Byla-li hodná a přičinlivá, byla obdarována také nějakým přídavkem, jako na př. šátkem anebo byl jí ponechán jeden záhon na kobzole. (Podle zpráv vdp. P. Fr. Pavlíka.)

Proč mladé žitniště červené?

Podává Fr. Košák.

Když Kain, oráč, viděl, že Bůh přijímá obět bratra jeho Ábela, oběť jeho však že nenalézá zalíbení před tváří Nejvyššího, vyzval na oko přívětivě bratra svého, by vyšel s ním na pole. Došli na pole, na které nedávno zasel Kain žito. Zde povstal Kain proti bratru svému a zabil jej. Z pole žitného, jež ..přijalo krev bratra Ábela, volala tato k nebi o pomstu. Až do té doby bývalo mladé žito zslené, od bratrovraždy má barvu červenou. Odtud i píseň, kterou -o poli žitném zpívá lid:

Když Kain zabil Ábela ukrutnou svou holí,

rozlila se jeho krev po celičkém poli.

Od té doby rok co rok, ať je jak chce mrvy,

musím já se červenat Ábelovou krví.

Po celičkém osení, po celičkém žitě,

že byl bratr od bratra zavražděn tak lite.

Mirošov u Rokycan. •

Tištěná prosba za kmotrovství z r. 1798. *)

Podává Jos. Kessler.

\/ okresním museu města Sedlčan chová se tištěný formulář prosby o kmo-trovství z minulého století (na konci udána tiskárna: V Praze a Příbrami, u Václava Schleretha a Matěje Hollauera 1798). Jest to veliký list po obou stranách potištěný, který se dá na zpňsob psaní složiti (srv. C. L. III. str. 337 až 339). Vlastní prosba, která tvoři střed celého listu, vyzdobena jest kolem obrázky událostí biblických, ke křtu se vztahujících, jako: Bůh žehná sňatku Adama s Evou, křest Krista, obětování Krista, vyhnání z ráje, vražda Kainova, stvoření Evy a pod. Obrázky tyto provázeny jsou případnými veršíčky: Bůh Otec ustanovil sám stav manželský pořádné, by dvě svobodný osoby odaný

*) Za laskavé zapůjčení dekuji si. M. Chroustové, učitelce a správkyni musejní v Sedlčanech.