str. 338

pěknou knížku, kterouž Křesťanský zapuzení a zahnání dlouhé chvíle nebo Knihu pohádek jmenuje je, do kteréžto nejpěknější historie Starého a Nového zákona na otázky a odpovědi sebral a vůbec vydal kterouž . jsem já sobě také, dokud jsem ještě studentem byl, velice oblíbil a za-časté v ní se obíral, ji pilně četl a až posavad rád užívám. A poněvadž Pán Bůh všemohoucí skrze řádné prostředky rané (ač nehodného) do tohoto slavného království českéiio za hlasatele slova svého svatého postaviti jest ráčil a povolání mé podle možnosti a darův mně od Boha propůjčených v obojím jazyku pak, jakožto ten, který v mladosti své v jazyku tom nebyl vyučen dokonce, jak náleží, zběhlý nejsem, však abych se v něm od času k času, čím ddeji, tím lépeji vycvičiti mohl, protož jsem nedávního pominulého času z jmenované knihy německé některé otázky s odpovčďoii na českou ře<; překládati a na žádost některých poctivých lidí je vytisknouti a vůbec V)dati se pokusil."

Není to překlad doslovný. „Tato knížka nrjní dokonce a zouplna na českou řeč ode mne přeložena, toliko některé otázky platnější s odpověďmi z ní vybrány jsou."

Obsahem nábožných těchto „pohádek", vybraných z pí

Ve století XV11I. ustálil se obyčej, že vydavatelé kalendářů zařaďovali do obsahu zábavného skupiny hádanek. Často pak n icházímo, že tyto hádanky jsou otiskovány z kalendáře d>> kalendáře. Někdy nabývají tyto hádanky rázu poučného, vychovatelskéhrt.

Vypisujeme na př. z Kalendáře slovenského z r. 1758 (z majetku Ribayova) tyto „otásky" : 1. Který IHe jsú nujvíc nevděční? Služebnici, poněvadž oni častokrá'e mnohé vuci pánům od-jímajú, za které nikda nedekujú. 2. Kterým povinen jest jedenkaždy uprimne pravdu vyznávati? Spovedlnikovi, lékařovi, přímluvcovi aneb advocatovi. 3. Čo praví ten, který na hodování jiných povolává? To staré latinské prislovi: Hodie mibi, cras tibi. To jest: Dnes ja, zítra ty. 4. V kterej hodině se ma člověk s pokrmem nasytiti? Bohatý muže, kedy se jemu líbí! Chudý naproti tomu, kedy ma. 5. 0'kterých vecách žádati má jedenkaždy. aby ho Pán Bůh vysvobodil? Od drahého pokrmu, to jest: lekarstva. Od zlého tovaristva, to*jest:"po-pravce aneb kata. Od silného napoju, to jest: utopení. Od zlej;ženy vysvoboď nas, Pane. 6. Čo jest to, bez kterého by svět trvati nemohl ? Chudoba, nebo bez chudoby ani by nebyl oráč, ani pastir, ani kováč, • ani kraičir, ani pán, ani sluha, slovem: žádni by pracovati nechtěl. 7. Které věci jsú ačkolvek nejpodobnější, přeci nejnesvornější? Zli muž a zla žena, poněvadž dobré se nikda nesnašajú. 8. Který sobe vespolek pomahajú? Lekar a nemocni, lekar pomaha nemocnému, když stračeně zdrávi jemu navracuje; nemocni naproti tomu pomaha lékařovi, když skrze zlato a stribro chudobu od něho odvracuje. 9. Který majú nejkratšú