str. 346

zde vyrábí. Při tomto řemesle prodával pověrčivým sedlákům i selkám „živý oheň". Jednoho dne, na svých cestách po národopisných studiích, vkročil jsem do jeho dílny. Byla to malá tmavá světnice, kam vnikalo jen malým okénkem světlo. Tu jsem ho našel, an vyrábí pro selku objednaný živý oheň. Na vyobrazení 4. znázorněn je primitivní stroj, kterým nejen nádobí, ale i živý oheň vyrábí. Vidíme páku dvouramennou, na kraji je řemen upevněn a dolů veden, omotán okolo příčky otáčivé, pak dole v druhou páku upevněn. Továrník ohně stane oběma nohama na páce i rozhoupá ji, drže se pravou rukou stroje. Tím přivede příčku do velmi rychlého pohybu a třením brzy vznítí se oheň, k němuž přiloží ještě suchou hubku. Taký „živý oheň" prodává po 20 pára (10 krejcarů). Selka blažena jde domů a léčí tím nemocné domácí a hojí s pevnou důvěrou také dobytek

Kukání

Zvykoslovný obrázek Z okolí vamberského

podává Jos. F. Král.

Známo všeobecně, jak bdí hoši venkovští nad tím, aby jim nikdo z okolí, zvláště z města za děvčaty nechodil. Ve vsi Zámělí u Vamberku trestají vetřelce (cizáka*) způsobem zvláštním, kterýž tuto vypsati chceme. O muzikách nejlepší k tomu příležitost. Tu pak běda mládenci při milostném dobrodružství stíženému. Tomu nastoupiti jest při návratu k domovu pravou cestu křížovou. Domácí chasa zajme „nešťastného" milovníka, donutí jej vylézti na strom k účelu tomu zvláště vyhlídnutý, kde musí „kukati" tak dlouho, dokud ehasníkům se líbí. Mezitím co ubožák z hrdla strachem stísněného žalostivé „kuku" do tiché noci vydává, dovádivá chasa pod stromem žerty si z něho tropí. Teprv když dosti se ho nasoužila a když slíbil vykoupiti se z útrap těch — jest propuštěn.

Výkupné řídí se zámožností „kukají ího" a nové přátelství se příležitostně zapije. Tím uzavřen jakýsi druh „pobratimství" a odtud nikdo více nepřekáží cizímu mladíku v milostných potulkách. Ne vždy však skončí kukání tak hladce. Je-li chasa příliš rozdováděná, má-li dévče více domácích nápadníků, je-li napadený neohrožený a nechceli nebo nemůže-li se vykoupiti: tu nedaří se mu valně, tu bude mu kukati do ochraptění. Takový mládenec mu3Í pak obrátiti svoje kroky jinam, kde o jeho kukání ničeho známo není. Však „těžko sídlo v pytli utajiti" — výsměšné „kuku, kuku" často mu připamatuje neblahé ukončení milostných potulek.

*) Oblíbené pojmenování lidí nedomácíeh v okolí Vamberku.