Fučí jak jež. Kdo chce furmaniť, muái cesty něhaniť. Má pod nosem fúsa a v hubě viks.

Mám hada co bit = třeba mi spěchati (Zábřeh). — Co je hanba, je břich. Je s haňbú jak jedna ruka. Vystrčit hanbu zá dveři. Hiadny i chory (černý, špatný) chl'ib chval'i. — Tluč hlavum o ščenu, učuješ hned' změnu; al'e ni na ščeně, aťe na kotrbě. Člověk uražené hlavy (přihlouplý). — Hťedá včerajšího dňa. — Hl'edi císařovi z kraja (šviďratý). Hťeďí toho jako pes postu. — Co je híúpému po rozumu? Přijde hlúpý, všecko skupí. — Má hluché tódeň (neslyší rozkazu). — Ni dycky hody, bai nehody. To se mu zemťelo k hodom (to je voda na jeho mlýn). — Kdo chce šest paruv holubův při domě přichovaf, ten muši ze chl'eva jednu krávu odprodat. Pečení holubi nel'eťá do huby. — Horáci boraci (nebožáci). — Horši by se mysl'ivci měťi, dyby jeťeňe střil'ať uměťi. — Ženská musí hospodařit od niti a sirky. — Nezváni hostě pod pecem sedavaju. — Nenajdeš dědiny, co by v ni nebyly hostiny. — Kdo posíúchá v noci husťičky, mosí dat oči na vidťičky (musí je namáhati, násilně vyvalovati, jako když nastrčí šišku na " vidličky). — I nejlepší hra za nic nestojí. Co dostaneš při hře, to ti čert zas vydře. Z hračky plačky. Vsaď, vyhráš snad;. Zvjoí (zvěl) mak (= učik == utekl jak šibaí). — Hřich pod břih (břeh), a zle skutky pod treskutky (střemchy). — Na zimu hrudka budka (dobře na zimu zaseti pod hrudy. — Nasbíral tam hrušek (boule od bití).— Miťsna huba veťká zhuba. Huba je veťka komora, a bruch němá dna. Huba je malá, aťe celé grunty ňum přeťezu. Do huby je malá ďúrka, aťe ůú přeťeze veťká komůrka. Do huby je malá dírka, ale velká sbírka. Nětřa hubě věřiť, ene k ni přiměřit. (O tom, kdo se vymlouvá, že nechce, ale jak se mu dá, dobře pojí.) Na to hubě dávám papať, aby mohla hodně kťapať. Hlúpá huba půstu nemá. Ten nedává hubě darmo jest. Na komoru třeba jeden, na hubu dva zámky. Kdo se za hubii nestydí, dostane do ní nebo po ní. Dostál huby, že by pes kus chl'eba od něho nevzál — Huťaj, dnšo, pekla něni (marnotratnému, prostopášnému), též: Huťaj, dušo, peklo hoří. — Na hůře se ještě nikdo plovat nenaučil.

Z chaíópké gruntu nekópi (těší se nehospodář hofer). Co mu třeba, dy ma chťeba. Předal (prodal) chťeb a kupil nuž. Jak je chťeb, to se nuž najde. — Chlubny plíce lezou z hrnce. — Těžko chlpy8) púščá (skoupý). — Chodníkem bťíž, a cestu spíš. — Chudá máti lásku platí. Chudoba poroba. Chudoba cti netratí, nejsou všeci bohatí; kdo v tom světě dobře dělá, ten se neztratí. Chudoba marnotratnosti nejbližší dědička. — Bez chuti ani provazka neukruti. — Chytá myši (nespí v noci). Chytnul dvě vraný za jednu nohu (dy si maío postihne na ěim). Nechytne se ho střeťená ani ťatá (silný, zdravý člověk). —

8) slov. — chlupy.