str. 420

L'udska chvála něni stala. Kdo se cbvaťi, ten se šal'i. Had se chval'i, že je dluhy, a 1'iška, že je kratka. Pro chválu do vohňa skoč. Světská chvála ene para. Noc chvať ráno, a děň večer.

Než se jabko prikotul'a, dobrá plánka. — Jádro na jádro (dobytče zrnem krmené). — Jaký kupec, taky krám; jaký sluha, taky pan. Jaký Kuba do vody vl'ez, taky z vody vyl'ez. Jaký šél, taková našel (muž — žena). Jaký kroj, tak se stroj. Jaká mlaťba, taká platba. Jaká muka, taky chl'eb. Jake hnízdo, taky pták. Jaké semeno, také pťemeno. — Na dlóhý dni Janek, na krátký Honza (hloupý). — Jazyk dává mocnu ránu, proto má dvojn bránu. Ve zlosti jazyka s uzdy nepuščaj. — Hned! je jak s jedem, hned' jak s medem. — Do jednej baně kujú (při zlém svorni). — Jezte, doked1 stě su v městě, jak budětě v dědině, to vas to pomine. Kdo spěš přijde, ten spěš mel'e. — Ten hraje dycky s jistum (vypočítavý). — Vyštudyruje jurysta, něni pro něho mista.

Kaj (kde) je kravečka, tam je travečka. Kaj je med, tam su osy. Kaj něni květu, néěakaj ovoca. — Ma v kapse očistec. — Kázal pán psovi a pes ocasoví: pes si lehne a ocas se nehne. — Každý pušča na svůj mlýn. Kazdy deň ma svůj večer. Každý kraj ma svůj raj. Daj ti Pambu zdraví, každý pravi, al'e inači mysl'i. — Dyby kůrka (slepička) nekřičela, vajičko by udržeía. Dyby 1'iška deťši byla, často by s.e převaťiía. Dyby (kdybych) byl jak vul, pravil kret (krtek) žábě, všecko bych roztrhal. — Kl'ebetar a veťka voda beru zlato i bláto. Kťebetnice chodí po pořadovým podmáslí. — Na to ma koval' kťešče, aby ho něpaťiío, — Ně všecko pravda, co v knize stoji. — Ostatní kocur, co čeká, až k němu myši přiběhnu. — Koťeěko do kola toči (okolkuje v řeči). Koťko krajuv, teťej obyčajuv. Chodiť ve dva konce (schýlený k zemi): „Oo se ti stalo, že chodíš ve dva konce?" ptávají se na př., když někoho v břiše moří. — Snadno okolo kopy klasy sbírat. — Kopec přejdi nebo obejdi. — Kopřivu něťza macať, ene hněď stiskať. - Něni kosteťička, co by v nim nebylo kazanička. — Zač sem kupil, za to prodávám (jak jsem slyšel, tak povídám). Kupil to za pět prstů a za šéstú dlaň (ukradl). — Koval' něch i v zlatě šedi, přece z něho kuzňa (kovárna] hPedí. Dál se nahnat v kožuše do vody. Vlezl v kožichu do rybníka. Daj krávě do škopka, ona ti dá do hrotka. Kravička mamička (živitelka rodiny). — čim meň křiku, tym meň hřichu. — Něni dycky rovný, kdo se často křiví - Dostali se do kudlu (za vlasy). — I kuchař starý zapařku pripal'i. Mnoho kuchařek, mačka spal'ena. — Krejčí je Boží, jednomu ukrade, druhému vloží. — Kuň nepotřebuje ani něděl'e ani svátku, ene pořádku. Na sťubenym koňů dal'eko nězajedě. — Přinsč na kuři buty (na mizinu, choditi bos).

Eáca za lácu, a peníze darmo (laciné zboží špatné). Eaciné maso, řídká poPívka. — Jak ti kdo uajvěc lahodí, isto tě najspěš uhodí (n. ošudi) — Chudému se nedostává všeličeho, a lakomců všeho. Co