str. 422

cích). — V Mrakotíně v té dolině zůstává tam radní pán; má paruku z kozích chlupů, točí se mu sem a tam. — Z ručky do ručky neděla mrzučky. Ně každý mudry, kdo chytrosťum hraje. — Něch duši, přecaj muši. — Dyž nemáš peněz, před muziku nel'ez. Něpomože mydl'eni, dy je černé stvořeni.

Podívaj sa enom sám za ňadra! (při hádce). — Nahému všudy zima. — Dávno čert zlámal káru, co na ní vozil náhradu. — Našel měch latu (oba stejní). — Málo je jich do nebe kyjem vehnaťych. Co z neba padá, něškodi žádnému. Do neba nepřijdu, a do pekla mam ešče čas. — Něhrů se, kaj tě nezvu. — Panská nemoc chudobného zdraví. — Krk hlavu nesní, žába zajíce nedohoní (nemožnosť). — Na misu mi dajte, v hrnci mi nechajte, a s vama budu jest (nenasyta). — Másla něpřetlučeš, chťeba něpřemisiš, krčmy nepřetancuješ, kostela něpřeřikaš (nepřemodlíš). — Drž, dokaď maš, neskoro darmo držeť. — Nespoléhej ani na strejce, ani na děda; nemáš-li sám, bude běda. — Nespravedlivý groš vyžene inych koš. Jeden grejcar nespravedlivý vytahuje 99 spravedlivých. — Co se tě -neteče, nestrká do teho réče. Netup, nebudeš tupen; nesuď, nebudeš souzen. — Kaj je něščestí, tam je posměch. — Nic: Nebylo tam pracha maka. Nemá, co by do voka padlo, za nehet vlezlo. Dostal jednu prázdnou, druhou vysypanou. Dostál díru z koláča (svatební koláč má uprostřed díru). Vyhrál na kočku zvonec, na psa hrkávku. Nemá v domě ani ocasa (kouska dobytka). Nemá na dvoře, čím by psa uhodil. Nestojí to za psí šček. To se něhodi ani psovi na opjatky. Tobě je po penězoch jak židovi po flintě. Něpomože ti ani svěcená voda. Spěš od žida na pobožných pěsničkách vyzpiva, jak od vas dostane. — Noc má svoje právo. — Vem nohy na ramena a hlavu pod pažu (ponáhli se). Po-obědvá, a už je nožka pan (ten tam). To nenosím ani v patě, ne tak V hlavě.

(Dokončení.)

Slovenské písně, sebrané od Boženy Němcové.

Z rukopisu podává Dr. Jan V. Novák.

I.

Za svého pobytu na Slovensku Němcová všímala si všech hlavních stránek lidové individuality kmenů tam usedlých, jak svědčí několik zdařilých studií z Uher, vydaných v Sebraných spisech jejích. Majíc kromě toho styky s předními vlastenci slovenskými, upozorňována byla na leckterou zvláštnost lidu slovenského, i založila si na