Kraslice rýsované z Nové Vsi u Uh. Ostroha. Kraslice Marie Lúčné.

Velmi charakteristická jsou velkonoční vajíčka zLanžhotska u Břeclavi. Bývají buď červená nebo fialová a voskem je na nich narýsován — zřídka lučavkou — rázovitý ornament bud1 žlutý nebo bílý. Ornament velmi připomíná motivy zdejších prací vyšívaných, ovšem starších a po něm je v každé sbírce poznáme. Karafiát, zvonek, jablíčko, „borovička" a pak onen zvláštní tvar ornamentální, který na poslední kraslici lanžhotské pozorujeme, jsou zvláště význačný. V II. roě. č. L. jest na str. 484. kraslice lanžhotská s typickou výzdobou zvonkovou. V Mor. Ornamentech I., vydaných vlast, spolkem musejním v Olomouci, věnována jest lanžhotským kraslicím tabule VII. Do musea Náprstkova posláuy před výstavou kraslice tohoto rázu v, Lanštorfa, Lanžhota a Tvrdonic.

Ještě charakterističtější a ornamentem starobylejší jsou kraslice z Nivnicka u Uherského Brodu. Po kraslicích od Velké, jež jeví ornamentálně prastarý domácí ráz a po valašských, rovněž velmi starobylých, ale více rostlinným ornamentem vyzdobených, jsou vajíčka z Nivnicka nejzajímavější na celém moravském Slovensku tím, že na jich výzdobě můžeme vycítiti týž g o t i s u j í c í ráz, jako v tamním vyšívání rukávec a starodávných čepců. Jediný pohled na ty přímo-

Kraslice z Lanžhota.