Kraslice z Nivnice.

čarné figury naší řady nás o tom přesvědčí. Fond kraslic jestf černý, červený nebo fialový a ornament v bílé a žluté barvě „stužkou" (voskem*) provedený.

V Mor. Ornamentech I. vajíček tohoto kraje není. Do Náprat-kova musea poslány kraslice tohoto rázu z Nivnice, Dolněmčí a z Boršic u Hluku.

Na Uhersko-Hradištsku, hlavně však kolem Polešovic se nyní kraslice^velice dovedně tupým křivákem škrábou, čímž na červené, zřídka fialové půdě vzniká ornament sice méně rázovitý než tam, kde se pomocí vosku kraslice zdobí, ale přece ještě zajímavý. Kytice pěkně rozložené s přistínovanými lístky, větvičky palmové s holubicí nebo „nejsladším jménem Ježíš", ba i figury dosti realisticky podané vyskytují se velmi zhusta. A pak i nápisy různé na účel kraslice se vztahující. Jednou dostal se mi tak podivně psaný nápis do rukou, že věru jsem jej pokládal za kyrillský. Ale brzy přesvědčil jsem se, že to vše je znetvořené — i neznalostí — písmo tiskové. Uvádím tu maličkost se zřetelem k domnělým kyrillským nápisům na hanáckých úvodnicích moravských.

Kraslice škrábané z Polešovic.

*) Srv. Č. L. II. str. 484.