str. 434

katolického kancionálu moravského. Srovnal jsem některé písně s úpravou, jakou mají v „Katol. kancionále" Fryčajově (vyd. 5. V Brně 1815); ale tu jsou silně přepracovány, zejména po stránce rhytbmické. Srv. č. 884 — u Fryčaje str. 14, č. 891 — Fryčaj str. 15, Č. 888 — Fryčaj str. 16, č. 903 — Fryč. str. 160 a j. Č. 884 (Ve jménu Otce i Syna...) uvedeno již výše. Nápěv vzatý z nápěvu žalmu 42. (Cl. Goudimela) jest zachován téměř beze změny až na cifry. Č. 885 (Müj milý ěiověče) SV. str. 364., Cith. č. 1382. U Bartoše jest píseň kratší než v SV.; chybí verš 10.—13. SV. Č. 886 (O všemohúcí Bože n á š) SV. str. 365., Klejch č. 21, Cith. Sanct. č. 1393. Mezi Bart, a SV. shoda úplná, u Klejcha o 6 veršů více. č. 887 (Noc temnu přečkavše) SV. str. 373, u Klejcha str. 18.; podle Klejcha jest skladatelem Šimon Lomnický. Nápěv zachován původní, jen ciframi pozměněn. To se opakuje u většiny písní: základní rysy zastřeny bývají ozdůbkami a tempo obyčejně zrychleno. Co do nápěvu srv. č. 8 Evanj. kancionálu {uvádím proto, že tu podány nápěvy původní, nezměněné), č. 888 (Minula noční hodina). Poprvé v kane. Závorkově „Písně chval Božských" r. 1606 (Záv.) SV. str. 371, Cith. č. 1381. Č. 889 (Díky Bohu vzdejme) SV. str. 372, Klejch č. 10, Cith. č. 1362. Č. 890 (Hospodine, uslyš hlas můj). Píseň Blahoslavova, poprvé v kane. bratr, z r. 1561, SV. str. 367, Klejch č. 14, Cith. č. 1378. Od recense bratrské tato odchylka: v kane. bratr, z r. 1618 str. 522 je 6. v., u Bart, a v SV. 8. v., verš 7.-8. vzaty jsoa z písně Zavítej k nám, Duše svatý (srv. bratr. 1618 str. 199 verš 5. a 6.). Nápěv povodní písně ,Zavítej'. Č. 891 (Svatá Trojice, Bože) SV. str. 369., Žit.*) str. 515., Klejch č. 25, Cith. č. 1404. Se SV. shoda největší, až na v. 7., kde má Bart.: uděl nám slova Svého, velebných svátostí: života pobožného chovati s pilností — SV.: Dej se nám slova tvého, velebných svátostí, života pobožného držeti s pilností. Č. 892 (E j vstávajíce ráno z svého Jo že). Jen v SV.str. 372. Č. 893 (Jak překrásné síúnečko vychází) SV. str. 381, Cith. č. 1367 (tu o čtyři slohy kratší). Č. 894 (Děkujeme ť, obránce-náš). Bratrská z kane. 1561, SV. str. 529, Žit. str. 548, Klejch č. 49, Cith. č. 1456. Nápěv viz v Evanj. kane. č. 28. Č. 895 (Vždycky se s i u š í modliti). Z kane. Habrovanského ok. r. 1530, SV. str. 531, Klejch č. 68, Cith. č. 1494. Podle Klejcha je skladatelem Jan Škorně z Frymburgu. Ö. 896 (Již se přiblížil čas noční). SV. str. 535, Žit. str. 551, Klejch č.- 53, Cith. 1467. Se SV. úplná shoda; srv. na př. v. 7.: Pane Bože náš, Bart. SV. — věčný Bože náš, Žit. U Klejcha o 3 verše

*) Jireček Hymnol. p. 31. označuje za vydavatele tohoto kancionálu exulanta Jana Nováka, příjmením Vrbu. V knížce samé nenalezl jsem o tom zmínky.