již Gervinus ve svých dějinách německého básnictví Musae

Latinským a německým jazykem i jiní čeští a ěesko-němečtí spisovatelé ve svých spisech činí větší menší zmínku o Rybecoulovi, jako Bohuslav Balbín, jenž ve svých Miscellanea hist. regiii Bobemiae (Pragae 1679), na základě Schwenckfeldtova a Henelova spisu „Silesio-graphia" (z r. 1607 a 1613) mu věnoval několik stránek. Též Dr. J. K. E. Hoser (Das Riesengebirge. "Wien. Triest, 1804. II. Bd.) se zmiňuje o Rybecoulovi, jakož i Jos. Schiffaer (Das Riesengebirg und sein vorgeblicher Bewohner Riebenzahl. Prag, 1805) a j.

Za našich dob konečně, v posledním desítiletí, chopila se lidové literatury i věda německá za tím prý účelem, aby ty pohádky a báchorky vědecky důkladně rozebrala a dle nich určila a najisto postavila bytost, povahu, ideu a jméno toho ducha Krkonošských hor. Tak jmenovitě nákladem „Rakouského spolku Krkonošského" ve Vrchlabí r. 1884 v úhledné knize „Rübezahl, seine Begründung in der deutschen Mythe etc." vydány čtyři spisy, poctěné vypsanou cenou téhož spolku, jež, dle předmluvy, prý nade vši pochybnost dokazují, že Krkonoše jsou sídlem německé víry v bohy atd. Němci tedy prohlašují Krkonoše za pradávnou vlast obyvatelstva výhradně německého, Rybecoulafza nejvyššího boha germánského a jeho jméno za původně a čistě německé. Vizme, jaké jsou jejich důvody a vývody historické, mythologické a etymologické, neboť nám se zdá, že nemohou dokázati ani jedno,«ani druhé, a ovšem ani třetí.

I.

Rybecoúlův domov, Krkonoše,f řečená kniha (str. 77, 78 a j.) prohlašuje za původně, stále a výhradně německé, nejen proto, že tam nyní, hlavně od 30leté války, na obou stranách, české i slezské, bydlí Němci a poněmčení Čechové a Slezané, ale i proto, že Ptolo-maeovi Korkonti i Silingi, jako Vandali a Markomani byli prý Němci, a že „i Čechy, jako celé nynější Německo, Norsko, Švédsko a Dánsko, už 70 let před Kristem patřily prý k Tacitově Germanii" ; ano, „dle Herodota, Thukydida, Xenofonta, Jornandesa, Strabona, Dia Cassia a Julia Caesara, Germáni obývali prý i Rumelii, Bulharsko, Bessarabii, Multany, Valašsko, Bosnu, Srbsko, Sedmihradsko, Uhry, severní Švýcarsko, Elsasy, Lotarinky, Belgii, Normandii, Holland a část dnešního Polska!«

A kam sefpoděl tak veliký národ germánský, jenž v mlhavé, nejasné, nejisté a neurčité řecko-římské praehistorii ^zaujímal prý celou střední Evropu? Kde jsou zbytky a stopy po něm v řečených