Ten, který nosí košík na dárky, odříkává:

Já s tou poslední kabelí beru, co Pámbu nadělí: mísu hrachu, kopu vajec,

Staročeské pověry řemeslnické.

I.

@PP@Pověry mydlářské. Z rukopisu vybírá Otokar Zachar.
Pověry mydlářské. Z rukopisu vybírá@A@Otokar Zachar.

Sbíraje si paběrky po rukopisech staročeských k dějinám chemie v českých zemích, dočetl jsem se této pověry v rukopise biblio-theky Musea království českého (sign. I. 9.22.). jak se má „opraviti" mýdlo zle urobené. Doporučuje rukopis takto:

„K tomu tato oprava jest a zkušeno: Vezmi soli vody ze tří kosteluov a když bude ve čtvrtek po slunci západu, naliž té vody na mísu široká a soli svěcené do ní vespi, postaviž jí na stolici, před prahem, kudy do dielnice chodíš v nie a odevři dveře. Obrátiž se hřbetem k prahu a k vodě očima a rci: „Vonsahu učinils mi zle svajmi pěti prsty zlými a já N. to sobě opravuju svými prsty desíti dobrými, dvanácti apoštoly, třináctým Pánem Kristem ve jméno Otce i Syna i Ducha svatého." — Učiniž opět druhé tež, říkaje táž slova a třetí též učině, rciž Amen, a vejda do dielnice, vkrop té vody do všech nádob, což jich k dielu máš. A mějž ruce stažené od sebe i prsty slož podlí sebe na šíř, vezmiž něco té vody s mísy a vrž jí přes hlavu do dielnice".

„Keltýš" u Slovákov údolia Nitry.

Podává Joz. Ľ. Holuby.

Keď sa nedávno po novinách zhusta spomínalo, že ktorýsi Rus vynašíel spósob, jako je možno z řeží chleba napíecC, bez toho, žeby sa zrno vo mlýne mlet muselo: přišlo mi na mysel', čo som počul o „keltýš"-i po slovenských dědinách údolia Nitry známom; a