str. 460

svou dědinu zapálili, aby to zvíře shořelo, a vystěhovali se všichni. Po ohni přišli se podívat, shořelo-li to zvířátko. Ono sedělo na opáleném srobě 1) u stodoly a strachem se pozatíkali.

Po této zkušenosti vrátil se sedlák domů, protože našel ve světě ještě hloupějších lidí než jeho žena.

7. O vojáku na stráži.

Král měl dceru. Voják ji vedl přes město do kostela přes potůček. Ona mu viděla v kabelce chléb a chtěla, aby jí položil ten bochníček k tomu potůčku, aby si nezamočila střevíček. Jak na něj vstoupla, udělal se z ní kámen a nemohli ji vzkřísit. Král dal ji do truhly a dal ji do kostela na máry a každou noc musil jeden voják stát na stráži u ní; a ona každou noc jednoho udávila. Do roka to tak trvalo, že král tolik vojska pozbyl. Šel tam jeden pocestný u toho města a potkal stařečka. Ten mu řekl: „Nechoď tam, mládenče, budeš muset být vojákem a budeš muset stát na stráži u královy dcery, která každý den ^ednoho vojáka udáví. Já ti ale poradím. Schovej se za oltář první děn a udělej okolo sebe svěcenou křídou kolo." On se stal vojákem a musel na stráž u té truhly, kde dcera králova ležela. Ona v noci vstala a hledala ho. On se neozval. A když nemohla se ho dovolat, vrátila se do truhly.

Ve dne šel na poradu k stařečkovi. Ten mu povídal, aby se schoval na kruchtu On to udělal a zas obstál.

Na den zase šel na poradu k stařečkovi. On mu poradil: „Ona dnes za ncci všude už půjde. Ty lehni pod truhlu, a jak vstane, lehni do ní." Ona vstala a on lehl do truhly. Běžela ho hledat po postele a na kruchtu, přišla k truhle a prosila ho, aby vstal. Pak nm hrozila; a když nic nepořídila, ztratila se, a zas navrátila se celá bělounká, dříve byla černá. Povídala pak: „Mládenče, vstaň, tys už mne vysvobodil: já jsem na tebe čekala Pojďme poděkovat Pánu Bohu." Šli a klekli k oltáři. Káno přišli vystřídat vojáka, a nalezli oba dva u oltáře. Zvěstovali to králi. Král ustrojil slavné hody všem ostatním vojákům ; dceři odevzdal království, a osvoboditel musel si ji vzít.

8. Šídlo jde se zvířaty do světa na zkušenou.

Kocour šel na zkušenou s kohoutem i potkali housera. „Pojď s námi," řekli, „bude nás víc". Potkali sídlo a zas řekli: „Pojď s námi, bude nás víc." Potkali vrabce a kačera a medvěda, a šli všeci dohromady. Přišli do lesa a uviděli chaloupku na jedli a svítilo

1) S r o b, srub = okno ve stodole, kterým vytahují se suopy z parníka.