str. 463

ethnologické upravili jednotlivými vzornými monografiemi přední pěstitelé její: Waitz, Bastian, Peschel, Gerland, Fr. Müller, Lubbock, Tylor, Katzel, Post, Lippert, Hellwald. V druhé části poučuje Achelis

M. Kopecký přijel do zájezdního hostince. Kresba M. Alše.

logické stuJium po stránce kultury hmotné (pokrm, obydlí, kroj a stroj, technická dovednost, obchod, styky) a po stránce kultury duchové (řeč, bájesloví a náboženství, právo a mrav, rodina, společnost, stát, umění a věda).

o pojmu a úkolu ethnologi-ckého studia. Především hájí jde všeobecně nyní přijaté zásady vědecké o jednotě lidského pokolení a vývodův odtud plynoucích o jednotě kulturního vývoje hlavně ve smyslu učení Tylorova. Probírá pak ethno-

V třetí části vyšetřuje Achelis poměr ethnologie ku geografií, anthropologii a praehistorii, historii, právním vědám, sociologii, náboženství a mythologii, a k filosofii. — Kniha Achelisova dobře poučí širší vrstvy čtenářstva o vývoji a základních směrech védy