str. 78

Čemejřiti se, »jeviti se«, roviněž »míhati se«. »Týden tomu, «ojsem sel. a již se to ipočíná na novin© ěeme."jrat.« »Něco se tam na zahradě čemejří, snad to bude otee.« O mladíku, že se mu pod nosem, na bradě počíná vous čemejrati (čmýří, čmejří). »Roste mu pod nosem ěemejřík

Zlombidlo, slonbidlo. O velkých, hubených lidech. Zlombidlo je jemnější než kolohnát. » Vzala by sis takového zlombidlo? Ty jsi proti němu jako putinka, kdežto on, kdyby upadl, přerazil by se, byli by z něho ještě dva malí. T|o byste se k sobě hodili jako pěst' na oko.«

Klobnáti, uiklohniti, nedovedtniě, nechutně upraviti krimě, špatně uvařiti. »To je pěkná klohňa! To jí to dá operu, než to uklohní.«

Vousy. Srv. Páulus, Č. Lid 24., 359. SlaJbý, nevyvinutý vous vtipkují: »Vede s husami proces,« což znamená, že vlastník chmýří domnívá se. že má vous, kdežto taký vous podobá se spíše husímu chmýří. Takovýto husí soupeř bývá vtipkován, že k holení netřeba mu břitvy, službu tu že zastane jitrnice. »Holí se ještě jitrnicí.* Člověk řidkovousý bývá vtipkován, že »má pět vo;usů devíti řady«. Takovýmto slabovouskům nabízejí starý recept prso vzrůst vousů, totiž: navrch pomazati pysk zaječím: sádlem, vnitř úst slepičím trusem. Slepičí trus prý tlačí, zaječí sádlo táhne. . Než i jinak zrostlý... leč zanedbaný, rozježiemý, rozouichiainý vo

Vlasy. Vlasům u^ uší (při obličeji) říkají kosinky. Z kosinek česali si"»Pepíci« známé šestky, šístky. Uměle učesaný chumáč vlasů v střé'du čela (u. mužů) slovje kačírelk, kaoeír, nebo Pepík. »Má hlavu samý prstének«, říká" se o vlasech kudrniatýcli. »Je puidlatý, je holt to ipudlík«, říká se rovněž o kudrinaté hlavě. »Kxou-zlují se ti vlasy jako noha od židliee,« říkávají žertovně. Nápadně v čelo sěesané vlasy, jak ženy »ofinku« upravovaly, v takovéto )>:Příě0Sioe« jest prý člověk »jako by kpuikal z roští«. Starší taikový účes přirovinávali: »Má to jako kobyla hřívu.« Nepěkně zastřižené kosinfcy jsou prý jako záklasníky. Též o_ vousech rozcuchaných, leaoiu:li z1 hořeního pysku do úst, se říká, že to má jako žá-klasníky. Nedovedný střihač nadělá nav hlavě schody; to jest, po-noří-li někde více nůžky k hlavě. Různé vtipy na takovéto špatné ostříhám vlasů: :»To jsi dojista měl yčera přebráno, že jsi spadl ze schodů a otlouk jsi si vlasy; ještě jsou ti znát na hlavě schody, jak jsi letěl dolů.« Stříhá.-li vlasy člověk v tom neobeznalý, druzí vtipkují: »No má se učit na psovi, nebo na tobě!« »On je velmi zručný v stříhání! Ondy stříhal psa a týž nejedl, nepil a třetí den zhynul, Jen aby se tobě tak nepřihodilo,* dokládají šprýmaři nepěkně ostříhanému. »Jseš ostříhán" podle rendlíka,« říká se rovněž o nevkusném ostříhání vlasů. Dá prý se (kdoj říká přej, ten lže, dodala kmoltřioka Pěnkavová) ma hlavu rendlík, a Vlasy, jež zpod rendlíku vyčuhují, ptrostě dokola se ostřiknou. Ve'dené vlasy na-