(aaplať) vám Pán Bůh, aby vám nikda neubylo! »S Pánem Bohem!« (L\išek, Bránice.)

Calty štědrovečerní. Jsou to placky ztlcušti prstu ze syrových brambor a ječné mouky. Na vrchní straně jsou čtvereěkované, žlábkované (žlábky vytištěné lisovačkou). Pekli je na plotně na plechu jako lívance. Do hnědá upečené omastili. Pekli je na Štědrý den pro lidi, kteří se od rána postili. (Novákova, Milevsko.)

Černý kuba. Na vesnicích u nás vaří hospodyně o Štědrém večeru kaši z krupek, suchých hub', mastenou más'em. Někde by se bez nich ani neobešli, právě tak, jako zámožní bez ryb a bez vánočky. (Charvát, Milevsko.) Černý kuba je z krupek, česneku, hub a marjánky. Osolí jej a dají upéci na rendlík. (Hejna, Přeště-nice.)

Štědrovečerní pískorky pekou z pěkné, pšeničné mouky. Udělají je jako malinký bochníček a nezavinují je nic jako snad mé-churky. Při jídle dají se na mísu, posypou cukrem se skořicí a tak je jedí. Kdo chce, pomastí si je povidly: jak komu chutná. (Brčka, Zbislav.)

»Jak ke kolovrátku sednu, ani se od něho nehnu: tu vrč, milej kolovrátku, až do velkonočních svátkii!« fikají děvčata před Štědrým dnem, sedajíce ku přeslicím. (V. Schwarz, Kostelec.)

Na Štědrý den vezmou někomu potajmu několik kousků dřiví. Kdo má lichý počet, ten umře; kdo sudý, ten se bude vdávati nebo ženiti. O štědré večeři, co zbudou kosti z ryb, dají se usušiti a když je dobytek uhranutý, tedy ho jimi nakuřují. (Lípa, Ní-kcvice.)

Na Štědrý den ráno hned na lačný žaludek každý v rodině dostane půl zrna bobku spolknouti, aby prý nebolel žaludek. Pes, kohout, houser stroužek česneku, aby byl zlý. Slepicím udělali kolo ze řetězu a do něho nasypali všeho druhu obilí po třech hrstích, kravám trochu ječných plev s otrubami a soli lízati do žlabu.

Na Štědrý večer místy napekou šišek, každý dá jednu šišku na zem pro psa. Když prý pes vezme něčí šišku s kraje, prý se ten člověk ožení nebo vdá; když ji vezme v prostředku, to prý ovdoví, a když ji vezme s konce, tedy umře. (Kofroň, Zhoř.)

Je-li Štědrý den v pátek, postíme se, s lačným žaludkem jdeme do koste1 a a po návratu napijeme se každý trochu kořalky. Kdo prý pije v pátek před vánoci, nebude prý píti celý rok. Kdo se však na Štědrý den nepostí, pro toho prý si přijde před večeří čert. (Lukáš, Velká.)

Na Štědrý den chodívají svobodná děvčata ke studni na věštbu, co se jim ten rok stane. Šly se dvě též studny ptáti, co se