str. 88

se, že se budou příštího roku roditi koníci, přišla-li ženská, tedy že se budou roditi jalovičky. Večer museli čeledínové snísti po jednom vdolku ze žitné a po jednom lívanci z ječné mouky, aby prý od krav bylo hojnost smetany. Po večeři dali každé krávě také po jednom vdolku a jednom lívanci, aby hodně dojily. Na Štědrý večer naboďi nůž do chleba a nůž do housky. Byl-li nůž na Hod Boží po návratu z kostela rezatý na chlebě, bude v pří-" štím roce zkáza žita, byl-li nůž rezavý na housce, zkáza pšenice. (Řežábek, Kučer.)

Ohceme-li na Štědrý den viděti zlaté prasátko, musíme se od rána až do večera postiti. V poledne dostaneme trochu kořalky, aby prý nás po celý rok mouchy neštípaly. K obědu upeče maminka lívance, a k nim obyčejně dostaneme hrneček kávy. Odpoledne pomáháme mamince při kuchyni. Večer po-moďíme se růženec a rozsvítíme svíčky na Stromečku. Pak počne večeře. První jídlo je rybí, nebo někdy, když je málo ryb, aspoň zapražená polévka. Po ní přinese hospodyně na stůl švestkový ocet s rybami, po něm pak kaši zvanou »Kuba s mastnou hubou«. V tom zavzní hlas pastýřovy trouby. Všickni zanecháme jídla a běžíme k oknu. Ale již pastýř říká: »Přeju vám šťastný a veselý svátky, abyste je ve zdraví užívali s menšíma hříchy a větší radostí a po smrti se radovali tam, kde sv. Štěpán, se raduje s Kristem Pánem až na věky věkův. Amen. (Volf, Velká.)

Na Štědrý večer, když je po večeři, nakrájejí skybičky, a kolik jest ve stavení lidí, položí je na stoličku a přivedou psa.. Čí skybičku nejdříve pes vezme, ten člověk nejdřív umře. Na Štědrý večer po večeři přinesou okleštky do světnice a potom se počítají. Nejsou-li do páru, je tona vdovu neb vdovce. Na Štědrý den dávají husákovi a psu česneku a pepře, aby byli hodně zlí, a ráno dávají dobytku lízat skybičku chleba namočenou do rybí krve, pro pouhou památku. Tľčel, proč to dělají, nevědí.

Kdo se na Štědrý den. postí, uvidí večer při večeři zlaté prasátko: pod talířem svým peníz (dříve šesták), který po venku rodiče tam dětem při prostírání dávali místo jiného štědrovečerního dárku. Na Štědrý den po večeři dávají si děti na stůl peníze, kdo jich kolik má. Kdo si jich uspořil nejvíc, tomu říkají, že bude míti v životě hodně jmění. (Pavlík, Sepekov.)

Děvčata chodívají se dívat po večeři do studánky. Která v ní ulťídá rakev, do roka prý zemře. Která ve studánce uhlídá hocha, ta do roka se vdá. (Sepekov.)

Na Štědrý večer služky naberou do náruče z hranice dříví a do'e je počítají; nabrala lichý počet kousků, nevdá se, a když sudý, tedy se vdá do roka. Podruh J. mi vypravoval, že jeho