str. 115

křídlo již na zemi nasadí, dlabem hřídele a v něm se upevní. Potom se natočí křídla do šikmého kříže (s prázdným koncem plátu nad zem) a přes hřídel se přehodí provaz, jehož smyčka se zadrhne navrch druhého žebra (bez laťoví), pod. křídly položeného. Žebro se dvěma příčkami, do jeho dlabu zastrčenými, otáčí, provaz se na jeho povrch navinuje a zároveň vrch žebra zdvihá, až se dosíane do polohy plátu, na nějž se položí (otvory pro šroub naproti sobě) a šroubem a zděří upevní. Žebro se pak vystrojí péřením z latí a příček.

2.. Mlýnské složení v zanášce má tyto části: mlýnské kameny a trýb (z něm. Getriebe, převod), někde také »palěení«.

a) Mlýnské kameny jsou 2 mohutné pískovcové kotouče na mletí obilí: spodní se jmenuje »spodek« s »břetenem« (vřetenem) a vrchní »běhón« s »kypřicó«. Zakryty jsou luhem (ě. 29). Průměr obou kamenů bývá až 52" (na vodním mlýně jen 40"). Výška nového spodku bývá 10" až 20", běhounu aspoň 1 %', váha běhounu 12 centů i více.

Kameny byly dováženy na Hanou dříve snad ze Štýrska (nyní od Metzla z Vídně) a docházely již opracované, s hranami sebranými; spodek byl již s otvorem pro vřeteno, běhoun byl kvrchu tažitý o 1" na šířce a obručí spjatý, ve středu měl pro-dlabaný kruhový otvor o průměru ala přes něj kypřiči zatme-lenou v dlabech.

Spodní kámen, nehybný, je zasazen/ na podlaze zanášky polovicí svou nad matkou a leží v rámci ze 4 trámů sbitém »ohnisku«, nad nějž je o 4" vysazen. Mezery v rozích ohniska jsou vyplněny mazaninou. Do vodorovné polohy »podráží se« spodek kameny a klíny (nyní i šrouby) a vyvažuje se »korotvicó«. Ko-rotvica (= krokvice) je tyč v délce kamene s kolmou tyčkou ve svém středu; navrchu tyčky visí na provázku olověná kulička (obr. 5.). Korotvica se položí na kámen a určuje vodorovnou jeho polohu, padne-li provázek do osy kolmé tyčky.

Do kulatého otvoru ve středu spodku je vložena »kuželica«, ložisko vřetena z jasanového oddenku (nebo bukové, nová bývají z »ligno sanoto«) ve 2 kulatých půlkách s čtyřhrannou obrubou do' vrchních dlabu kamene; sahá asi do polovice tlouštky spodku a objímá spodní vřeteno, jež je v ní obaleno štětinami na chlazení a na povrchu kamene utěsněno navlečenou koží, mo-touzem ovázanou, aby do> kuželice nevnikala tluč a zrní. Konce ttiotouzu jsou přibity na kuželici. »Břeteno« je železná tyč asi 3" dlouhá, na vrchní stopce protáhlá ve čtyřhranný hrot pro ky-Přici, v kameni kulatá, pod kamenem čtyřhranná a na patě s cepem (č. 30.). Prochází spodním kamenem a podlahou zanášky do mlýnice, kdež má na sobě ětyřcévková moučná kolečka (pro