str. 155

a bezděky přispívá k osvětlleiní knížek staročeských, souhlasných obsahem s knížkami staropolskými. Ale mám se ztratilo těch knížek mnohem více, nežli bratřím Polákům:. Proto leckdy si sestrojujeme formu a obsah knížek staročeských podle staro-polskycłi.

Karol Badedki, Program pierwszego, zbiorowego wydania, literatury mieszczańskiej XVII. w., Lwów, Warszawa, Kraków, wydawnictwo Zakładu Nar. Imienia Ossolińskich, 1926, m. 4", str. 16 (16 titulní listy). Vydavatelství věnovalo hezounkou knížku tuto, skvostně vypravenou, Druhému sjezdu bibliofilu polských ve Varšavě 31. říjma až 2. listopadu 1926. Spisovatel knihy »Literatura mieszczańska w Polsce XVII. wieku, 1925 (viz o ní Český Lid XXVI. str. 1 až 22) nakreslil program, jak vydati souborné vydání měšťanské literatuiry polské ve věku 17. Výtisky mnohé jsou unikáty, jsou málo známy a roatroušeny v polských i cizích knihovnách. Veškeru látku rozdělil by ne-úmavný sběratel a výborný znalec Biadeoki na tři díly, jejichž obsah zevrubně naznačuje a titulní listy s obrázky připojuje. Text bude vždy zachovám přesně a věrně podle originálů. Ba-deeki po (zkušenostech bohatých líčí podrobně chystanou typografickou úpravu, kteráž nahradí převzácné originály. Zvláštní oddíl úvodní, monografie bibliografická, seznámí s úplným přehledem ipřísilušných tisků. Dočká se literatura česká podobného díla?

V. Flajšhans, Klaretovy hádanky. Otisk ze Sborníku prof. Jana Máchala, 8°. Flajšhains .přákwaipil objevem a zjištěním Kla-retova sborníku a jeho přípisků. Viz, jeho článek v Č. Lidu XXV, kde dokazuje přesvědčivě, jak na ipř. slovenská pohádka o 12 měsíčkách je doložena ti náis (u Klareta) ve století' 14. Tamtéž zachovala se u nás nejstarší a v Evropě největší sbírka hádanek lidových iz r. 1360, »Enigmaticusi«, skladba o 785 hexametrech, věnovaná v druhé své části luštěná záhad přírodních, asi jako podobný jemu »Elucída/rius« (staročeský Lucidář, jehož texty vydal jsem v Čestké Akademii r. 1905), ale v části první obsahující zpracování hádanek lidových a umělých. Aspoň nějiaíká. část z těch 136 hádanek je skutečně lidová a největší počet jich skutečně vnikl ido lidu a udrželi se v lidovém podání. Flajšhans podává kritickou srovnávací úvahu o obsahu Klaretovy sbírky. Srv. další referát o Flajšhansově příbuzné, obšírnější studii v Národopisném Věstníku, o němž viz dále zvláštní výklad.

0. Zíbrt, Učitel J. Kollára, Sulek, slovenským Priessnitzem. Kroftův Přírodní lékař, v Praze, 1925—1926. Mimo jiné přetisk knihy Šulkovy o lečemi vodou»

Pověsti a staré tradice z Podbrď&ka, Sborník Podbrdský (Berounský) kraj, I. část. Sebral Karel Kazda, v Berouně, 8°, stran