str. 156

XIII., 110 (2). Vzorná sbírka lidových pověstí z Podbrdsfca, s pře hledem dosavadního sbírání pověstí v Podbrdsku (bibliografický výčet a kritika jednotlivých, sbírek), s náčrtkem sběratelské methody v tomto spisu. Na konci vyčerpává bohatou látku Přehled význačných látek a motivů: Pověsti historické, erbovní; o, původu osad a jejich jména; o hradech^ záoncích, tvrzích, hra-dištích; o jednotlivý öh místech (názvy jejich); vrchy, kopce; údolí a rokle; lesy, háje; stromy; jezíirika, rybníky, potoky, prameny a močály; studánky a stuidnice; podzemní chodby, skle-pení, jeskyně; 'doly; můstek, lávka; o jednotlivých domeeh; o křížích; o sochách; svaté obrazy; 'zwany.. Lidská povaha, lidské vlastnosti, ctnosti a nectnosti; dobré a zlé časy; odměna

C Zíbrt, Mýdlo jindy a nyní. Pilnáěkůrv kalendář pro české hospodyňky 1927, Král. Hradec (tiskáram Janatova, N: Bydžov), 3926, str. 78 až 82. Obsah: 1. Nejstarší zprávy o mydlářství (mydlovarství) u nás. 2. Mydlářské cechy, jejich pravidla a mydlářský znak. 3. Alchymista Bavor Rodovský z Hustiřan ve 2. polovici 16. století vaří mýdlo a radí ízaříkadla proti závisť-ným čarám a ďábelským klouizlům. 4. Čecihtové r. 1603 vaří mýdla rozmanitá podle receptů alchymisty Ailexia Pedemontana. 5. Kři-