str. 157

žovník . Bohn návštěvou v mydlářské dílně r. 1768. 6. Jan Svatopluk Presl r. 1837 poučuje věcnatým návodem o tehdejším vaření mýdla.

P. Bogatyrev, Les apgparitions et les étres surnaturels dans les croyances populaires de la Bussie Subcarpathique (Extrait du Monde Slave, No 7, 1926), Paris, Alcan, 1926, 8°, str. 22. Náš pilný spolupracovník seznamuje čtenáře se zjevy a bytostmi nadpřirozenými, jak o nich si povídá a věří lidové podání v Podkarpatské Rusi. Látku nasbíral sám při potulkách studijních a vlastní památky dcplňuije a kontroluje rozsáhlou literaturou kmižní (upir, nnčnik, bosurkan, bosurkaňa,, domovoj, lešij, vod-janoj, koldum, kołduna). Pěkná, řnstraktivní stať. Bylo by snad již záhodno, aby snaživý spisovatel vydal roztroušené své studie a sbírky, pokud-možná, s obrázky v souborné knize celkové.

Studie prof. Dra Jama Húska o Slovensku. Upozorňuji na studie národopisné a kulturně-historické prof. Dra Jana Húska o Slovensku. Ve shonu jiných ,zájniů nevěnovala posavad Praha náležitou poizioimost tichému snaživému tomuto pracovníku, jenž bez bubnu reklamy, bez přítelíčků literárních, vyšinul se rázem, ani ne >za deset let, na nejlepšího dnes znalce slovenského národopisu. Překvapuje vedle znalosti dnešního lidového podání rozsáhlou sečtělostí v oboru příslušné literatury domácí, slovanské a cizí. Překvapuje bystrým úsudkem, nestranným, založeným na bohatých vlastních zkušenostech a na spolehlivém materiálu nasbíraném. Vědecká práce o národopise slovenském získala v něm dnes (neváhám říci) prvního a náčelného představitele, od něhož ještě dále mnoho si slibujeme a od něhož čekáme konečné dílo souistarvné o Slovensku. Výsledky svých studií, články již od let studentských chystal, jsa mad jiné povolán tím, že jako nodák z Moravského Slovácka vyrostli v ovzduší slováckém a slovenském. Boku 1915 vydává vzornou monografii národopisnou: 1. Moravsfeoislovenská vesnice Nová Ves u Uli. Ostroha. Kapitoly lidopisné. (Výroční zprávy izem. reál. gymnasia v Bučovicích na Morově z r. 1915 a 1916.) 2. Zaměstnání lidu na moravském Slovensku. '(Moravské Slovensko, 1. sv. I. dílu Soupisu národopisu československého, vyd. Národopisná společnost če-skosl. v Praze r. 1918, (kap. V., str. 253—400.) 3. Život v obci a v rodině na mor. Slovensku. Vzdělání a povaha lidu. Strava. (Tamtéž 1921, 2. sv., kap. VI., str. 401—536.) 4. O účincích světové války na mor. Slovensku. (Národ, II., c. 4—6.) 5. Potřeba národopisného súpisu na Slovensku. »Slovenská vlastiveda«, I. roč., ě. 2—4, str. 33, 71, 104.) 6. Flonetické a etnografické studie z morav-skoslovensiké vsi. (Sborník "filos. fakulty Komenského university v Bratislavě. I., č. 15, r. 1923.) 7. Hrtanové hlásky v moravsko-slovens.kém -nářečí Nové Vsi u Uht Ostroha, Úryvek z větší práce