str. 158

(Slovanský sborník prací věnovaných prof. Dr. Fr. Pastmkovi k jeho 70. narozeninám, str. 158—165.) 8. Šlahačka a malovaná vajíčka na mor. Slovensku. (Zahrada Moravy, vyd. Učit. jednota v Uh. Hradišti, roč. L, č. 4, str. 57—59, č. 5, str. 73—74.) 9. Národopisné hranice slovensko-ruská. (Referát přednesený na I. sjezdu slovanských geografů a etnografů v Praze v červnu roku 1924. Vyjde vytištěno v sjezdové publikaci.) 10. O národnom povedomí na východnom Slovensku. (Prúdy, Bratislava, 1924, ročník VIII., číslo 9—10, strana 559—564.) 11. O národnom povedomí podkarpatských Rusov. (Tamtéž 1925, roč. IX., č. 2, str. 89—101.) 12. Hranice 'slovensko-ruíská, (Pozmásniky k »Národopisné hranici mezi Slováky a Karpatorusy r. 1773« od A. Petrova. Prúdy, roč. IX., ô. 5* str. 299 si.) 13. Výanaan Moravy v československém národopise;. (Morava, Brno 1925, roč. I., č. 5, str. 142—150.) 14. Významné jubileum národopisného časopisu. (K jubileu Českého lidu. Stav. Pohľady, Turč. Sv. Martin, roč. 40.. 1924, str. 762 sll). 15. Niederle a Slovensko. (Prúdy, roč, IX., č. 8, str. 471—5.) 16. Pre náš svojráz. (Prednáška o »Národopisném dni* v Trenčiaínskýoh Teplicích. Otištěno v Slovenské Politice. Bratislava 1925, roč. VI., č. 155—157 dne 14.—16. července.) 17. Západní a východní hranice slovensiké řeči. (Staveniska čítanka, II. vyd. za red. J. Kabelíka, naklad. E. Šolc v Praize, str. 70—84.) 18. Národopisná hranice mezi Moravou a Slovenskem. (Národopisný věstník českoislovanský, 1926, sborník priacá venovaných prof. Dr. L. Niederlovi k jeho 60. maToeemiriám), roč. XVUL, č. 1.—4., str. 90—116. Paralela mezi motravským Lanžhotem a slovenským Brockým. (Ulkáizka íze začaté větší studie.) Mimo to uveřejnil v různých časopisech: řadu recensí nově vyšlých knih z oboru slovanské etnografie (v Národopis, vest. oslov., Prúdeeh, Slov. Pohľadeeh, Morave, Slovenském deníku, Präger Presse a j.), jakož i několik příležitostných článků oslavných, drobných referátů a zpráv. Chová větší práce v rukopise: 1. Moravskosloven-ská vesnice Ostrožská 'Nová Ves. Monografie etnografická. (Dis-. sertace o 14 kapitolách, .poctěná I. oemoiu Slovenské Matice. Vyjde v nejbližší době aa ptoidpory četných úřadů a společností.) 2. Moriavskoisloivenaké nářečí v Ostroižské iNovié Vsi. (Zadáno! české akademii věd a uiměmí v Praae. 3. Streidoslovenské nárečie južné. (Pro Slovenisikou, Matici v Turč. Sv. Martině.) 4. Slovenská dedima. (Přednášika ve Vysokém selském! učení v Bratislavě roku 1925.) 5. Přehled isiovanskýebj velikonočních zvyků. Za redakce Dr. F. Kaláče jakoi svaziok dirnhý »Knižnice Prxidov« (Bratislava, Ružová ul. 12) vydal Dir. Húsek objemné vědecké dílo, jež se radí vedle Polívkorva Soupisu pohádek slovenských v poslední době k nejvážnějším knihám o národopise slovenském. Redaktor Dr. Kaláč vystihuje poručně obsah znamenité knihy Hiískovy, bezkte-