str. 279

krvavého potu Spasitelova Starat Otče náš a Zdrávas a Věřím v Boha, při čemž před i po modlitbě políbí každý zem, již posvětil Kristus svou krví. Někde i k těmto obyčejným modlitbám používají i modliteb zvláštních. Na příklad: Sluníčko Boží s hory jde, Pán Kristus s nebe jde. Potkala Ho Matka Boží, Co to neseš, Synáčku Boží? Já nesu svůj kříž, oo mám na něm umříti, svou upředrahou krev vylíti. Kdo mne ráno polituje, dřív než něco snídat bude, ten cestičku do pekla věděti nebude. 0 Bože, dej nám ji, abychom ji nevěděli! — Šel Pán Kristus do zahrady, naklonil své svaté hlavy na zelenou travičku, na studenou rosičku, na bílý mráz. Počítal své drahé rány, .které jsou mu židé dali, první do ruky, druhou do nohy, 3. do svatého srdce, 4. do boku, 5. do hlavy. Kdo se tu modlitbičku Skrát pomodlí, ten tri dušečky z očistce vysvobodí: 1. otcovu, 2. matčinu, 3. sám svou, ten bude míti cestičku do nebe otevřenou.

Jiná opět jí podobná začíná týmiž téměř slovy: Slunečko vyšlo na horu, Pán Bůh stoupil s nebe dolů. Potkala Ho Matka Boží. Co to neseš Synu Boží? Ach! já nesu dřevo kříže, na kterémžto skonat mám a krev drahou vylít mám. Potkal jest Ho svatý Petr, svatý Jan, želeli jsou oba Jeho ran, itmová koruna do hlavy vražená. Kdo tuto modlitbičku atd. (viz nahoře).

Variace této modlitby: Šel Pán Ježíš do zahrady, naklonil své svaté hlavy na studenou rosičku, na zelenou travičku. Přišel k Němu svatý Petr. Co tu, Pane Ježíši děláš? Já tu počítám svých 5 ran, co mi židé dali, když mě'korunovali: 1. do hlavy atd., Jdi, Petře, na onen svět, ohlas sto lidem všem, že jest nebe s milostmi otevřené. (Písecko.)

Studánka roubená, na kulíšku stavená; Kdo tam v ní přebývá? Pannenka Maria! O Ty Pannenko Maria! Proč jsi tak smutná? Kterak nemám být smutná? Měla jsem jednoho Synáčka. Židé mi Ho vzali, na kříž mi Ho dali. Já pod křížem stála, krev svatá na mne kapala. Zem se třásla, skály se pukaly. Po těchito verších přidány jsou ještě dva verše, jež jaksi nemístně se sem hodí, ale přece v ústech lidu žijom: Poslechněte mne pane páteři! Jaká je to moc Boží. Když Pán Kristus do hrobu se vloží? (Z Domažlická.)    Jiří Čadek:

Na Velký pátek saní se dopoledne jísti pouze »jídáš« a píti »na lačný život « trošku »samožitné«, aby nebyla v létě žízeň.

Na Bílou sobotu ministranti s ostatními »klepáči« a »řehifcá-ěi« chodí po domech. Hlavní vůdce, jenž nese kostelní řehtačku, vstoupí do sednice (zatím ostatní venku v průjezde tropí hluk řehtajíce a klepajíce) a žádá o odměnu za klepání po tyto 3 dny. 0 darovaná vajíčka podělí se potom mezi sebou.

Petr Valenta, Křemže.