radovali, radost věčnou požívali. Ku konci následovala píseň na harmoniku.

Na den sv. Tří králův a dny následující chodil »kantor« (později učitel) od domu k domu a farní osadě, aby katolickým hospodářům na dveřích nebo na jiném přiměřeném místě svěcenou křidou »tří krále« napsal. Psalať se pouze písmena začáteční K + M + B, někdy místo »K« také »C«. Za napsání »tří králů« dávala se koleda peněžitá, groš i více. Dávka tato, prvopočátečně dobrovolná, stala se ponenáhlu zvykem a později povinností.- Kde byla značnější koleda k očekávání, tu psala se písmena ozdobná, všelikými větvičkami, lístky a křížky proplítaná a mezi sebou spojená, za nimi neb pod nimi psal se letopočet. Někde doprovázen byl kantor kostelníkem, který s kaditelnicí v ruce obydlí vykuřoval; také ministranti bývali jako zpěváci činni. Při vstoupení do obydlí zpívali píseň: »Tři krále znamenali hvězdu, kterou jsou viděli« atd. (Kancionál Královéhradecký.) Píseň se zpívala tak dlouho, dokud nebyl nápis proveden. Když v pozdější době učitelům psaní »tří králů« bylo zapovězeno, nechtěli někteří hospodářové »koledy« odváděti, namítajíce, že pouze za »psaní tří králů« se plalí a požadovali, aby se tak dále dělo. Na mnohých místech vyvolalo vymáhání koledy tříkrálové všelikých nepříjemností pro uživatele i pro povinníky.*)

Na Zbirovsku na Tři krále chodil učitel s hochy od domu k domu a zpívali: »Tři králové od východu, jak spatřili novou hvězdu, hned sou své koně sedlali a do Betléma se brali.« Při tom učitel psal křídou (na Tři krále svěcenou) na dveřích: K M B. Potom jeden z hochů říkal vinš: »Skrze narození Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista jim uctivě vinšovat přicházíme, aby jim Bůh zdraví, štěstí a požehnání uděliti ráčil a po vykročení z tohoto světa, aby se s tím novorozeným Ježíškem v nebi těšili a radovali. To jim z upřímného srdce vinšujeme.« Učiteli za to náležel poplatek 1 groš stříbra.**)

Před lety chodíval pan učitel ve Vrbčanech po koledě, psával hned Tři krále, zpívaje při tom s dvěma žáky: »O přešťastný tento den, v němž jest Kristus narozen . . .« Po té hospodyně, jakmile odešel, smazala ona tři písmena, aby slepice více nesly. Nyní odpoledne chodí kostelník s pomocníkem ve Vrbčanech na nový rok a v připojené obci Myškovicích na Tři krále po statcích a větších staveních a vykuřuje světnici za zpěvu písně: 1. >Tři králové, pohanové, viděli jsou světlo nové, jež na obloze svítilo, nového krále zjevilo. 2. Krále králů, Pána pánů, hojného dárce všech darů, Boha země a výsosti, ten všem pomáhá v ouzkosti. 3. V uctivosti se blížíme, poklady své přednášíme, velký Spasiteli světa, ozdobo ctnosti života. 4. Přijmiž kadidlo a myrhu, dejž nám naději a víru, kladem Ti zlato arabské, bys nám udělil lásky své. 5. Na kolena svá padáme a vroucně Tebe žádáme, bys nám vždy milostiv býval a v lásce své nás zachoval. 6. A někdy v andělské říši smiluj se nad naší duší, v rytířstvu

*) V. Paulus, Český Lid I. V Praze 1892, str. 502; Winter, Život na školách partikulárních, koledy.
**) Ladislav Jedlička, Český Lid I. V Praze 1892, str. 504.