str. 34

Chodívají též čtyři Mikuláši a jeden čert a pod. Viz vyobrazení Mikulášů v Nuzicích u Bechyně (fotografoval Štěpán Dvořák) na str. 34. Viz též vyobrazení a popis obchůzek a maškar Mikulášských ve II. svazku této sbírky: Masopust držíme, v Praze 1910, str. 74. ad. Srv. vyobrazení Mikuláše s kozlem a kobylou ve Lhotě Řešetové dle kresby prof. K. Rozuma na str. 35.

V knížce »Masopust držíme* objasnil jsem, jak obchůzky s klibnou, šimlou, brůnou, kobylou, herkou, Perchtou (Perechtou, Perachtou, Parychtou, Šperechtou), se škraboškami a maškarami přestrojených zvířat od Mikulášských obchůzek a zábav souvisely přes vánoce s masopustními obchůzkami a zábavami. Tamtéž podal jsem ukázky vyobrazení i popisů těchto bujných maškarád v předvečer sv. Mikuláše. Dnes ovšem již

0 tom všem píšeme jen podle ústního podání, podle zpráv a kreseb starých pamětníků. Skoro nic z těchto bujných obchůzek a veselostí na sv. Mikuláše se nezachovalo. Má zásluhu prof. Jan Soukup, že zachránil několik zajímavých popisů.*)

Na Litomyšlsku v Mikulášském průvodu bylo 10 mladíků, oblečených v husarský oblek sváteční té doby, totiž v krátký kabátec, olemovaný kožešinou, pošitý bílými a propletenými šňůrami. Tak byly

1 kalhoty okrášleny, majíce po obou stranách a nahoře v předu šňůry. Gáky z lepenky načer-něné nebo černým papírem polepené zdobilo postříbřené neba

pozlacené třepení. Také korálky a penízky (t. j. lesklé plíšky jako čočka veliké) přišívaly na čáky. Husaři byli ozbrojeni šavlemi. Velitel jejich a celého průvodu byl vyšperkovanější. Jeden mladík ustrojen byl za paní. Na hlavě měl ženský klobouk s pštrosím peřím a na sobě bílé šaty s pásem, z červené, široké pentle. Dva myslivci oblečení po vojensku a ozbrojení puškami následovali a jim v patách kráčeli dva Turci v červeném obleku, s turbany z hedvábných šátků, majíce na obličejích škrabošky a ruce po loket obnažené. Zbroj jejich byly šavle a pistole. Dva mladíci přestrojeni byli za mouřeníny. Měli černý šat a černé škrabošky, ruce po loket obnažené a začerněné. Opatřeni byli šavlemi a pistolemi. Jeden vážnější muž přestrojen byl za biskupa. Na hlavě měl biskupskou čepici z lepenky, polepenou zlaceným papírem. Plátěný ornát zdoben byl

Obr. 11. Mikuláši v Nuzicích u Bechyně. Fotografoval Štěpán Dvořák.

*) Čas. Spol. Přátel Star. Č. II. 1894, 48.