str. 35

různobarevným papírem v podobě vystřihaných květů a ornamentů; sukni měl z ubrusu nebo plátna. Dřevěná a částečně lepenková berla byla pozlátkem okrášlena. Dva chlapci 121etí představovali anděly. Oblek měli bílý, čepice jako korunky a jeden nesl pokladnici, druhý koš s ořechy a cukrovinkami a metlu. Dva mladíci přistrojili se za jezdce. Kůň měl hlavu dřevěnou a ostatní kostra koňská byla z latě neb z obručí a potáhla se látkou, tvoříc čabraku. Kůň byl upevněn kol beder jezdce tak, že jen s uzdou v ruce mohl pohybovati celým koněm. Jeden z jezdců

měl oblek hulánský s pikou, druhý trubač, dragounský. Za nimi šli čtyři hajduci v šatě plátěném a pošitém různobarevnými čtverci velikosti dvoj-grošáků s lepenkovými čepicemi homolovitými na hlavách, ostře končícími a zdobenými peřím nebo pentlemi. Celá čepice byla olepena strakatým papírem a střecha byla jako u klobouku zšíří asi 5 cm., ale s třepením, dracounem a korálky. Na úzkém pase koženém visely haj-dukům 3—4 zvonce, a jeden měli též na levé ruce. V pravici drželi karabáč s krátkou násadou. Obličeje zakrývaly pěkné škrabošky. Jim se podobali čtyři třísňáci v plátěných oděvech, požitých různobarevnými třásněmi v délce as 15 cm. s karabáči v rnkou. Po stranách kalhot mezi třásněmi měli upevněné hlušice a na koženém pasu velké zvonce. Čepice

Obr. 12. Mikuláš ve Lhotě Řešetové. Kreslil prof. K. Rozum.