str. 45

souseda jakousi elegancí stylu. Při tom ještě zvláštní starobylé patiny dodává těmto zajímavým stavbám malování bílých ornamentů, ve svých motivech rozmanitých a v rozdělení a učlenění velmi dobře vyvážených.

Jiný typ patrového domu znám v Oravě a to hlavně v těch částech, jež sousedí s Polskem. Tak nejlépe zachovalé a vyspělé jsou v oblasti, jež byla postoupena Polsku, jako v Jablonce, Bukovině, Podskle a okolí. Méně pěkné najdeme však ještě na různých místech Oravy. Jsou také výjimkou, pokud jde o celkový jejich ráz. Již tím, že okna jsou umístěna jenom v delší bočné stěně, kdežto čelné stěny jsou bez oken a přimyká se k nim buď kůlna, nebo jsou obloženy zásobami dříví, jsou něčím podstatně jiným než ostatní slovenský dům. Také uspořádání místností je docela jiné. Není tu obvyklého střídání síně ve středu se světnicí a komorou po stranách, ale ze síně vstupujeme do kuchyně a odtud dále do jiné světnice, jež má ráz městského pokoje. Poněkud se podobá tomuto typu přízemní dům spišský u Žiaru, ale je v primitivní formě. Nad obytnými místnostmi tohoto typu jsou umístěny komory s předu s pavlačí o řezaném zábradlí. Jakého je původu tento dům, zatím bezpečně nevím. Tím, že tomuto typu oravskému na druhé, spišské straně podobá se poněkud ovšem ve formě mnohem primitivnější dům žiarský, snad by se dalo souditi na vliv z Polska, ač bychom obdobný dům, ovšem ještě • jednodušší našli i v Podkarpatské Rusi. Vedle těchto dvou zvláštních typů, jež jsem uvedl jako příklad a ovšem i jako výjimku, vyskytne se snad dodatečně ještě tu a tam i jiný doklad, ale vždy asi bude jej možno ozna-čiti jako nečetnou zvláštnost a redukovati na cizí, neslovenský vliv.

Od tohoto patrového slovenského domu nutno odlišovati německý dům v osadách německého původu a dodnes německého obyvatelstva. Takový najdeme na příklad ve středních částech, nedaleko Kremnice. Liší se podstatně celými diposicemi. Hlavně jeho základna je mnohem širší, dům je ve svém rázu mnohem těžkopádnější než patrový slovenský, a je v podstatě týž, jak jej známe z německých krajin alpských.

Jakýmsi prostředníkem mezi patrovým domem a domem přízemním je typ, kde nad stropem je zvednuta střecha p několik jenom trámů a tím vznikají nad dolními prostorami zvýšená podstřeší, jež též slouží za komoru. Podobné formy se objevují na slovenských svazích moravských Beskyd, na sever od Vláry, kam docházeli stavěti tesaři valaští. Ale nepochybuji, že i jinde podobné typy se najdou.

Jinak skoro výlučně je na Slovensku dům přízemní. Také ten vedle uvedených již rozmanitých typů vývojových má řadu variant, pravděpodobně i cizího původu. Tak na příklad ve starých hornických osadách Horní a Dolní Boce je běžný velmi zajímavý dvojrodinný dům, jaký sotva kde jinde na Slovensku najdeme. Jiná varianta je dům na příklad ve Spiši a jinde. Vznik jich a vztah к okolí bude třeba ještě podrobněji přezkoumati.

Pokud jde o vnitřní uspořádání a úpravu, i tu je možno zazna-ménati celou stupnici vývojovou. Tak chudobné, sociálně primitivní a národopisně starobylé upravení obytných stavení severního typu nenajdeme, myslím, nikde v oblasti jižní, vyjímaje snad část severozápadní, kopaničárskou, jež však, jak jsem řekl, v mnohém se připojuje ke sku-