str. 46

pinám severním. Na tomto nejnižším stupni je vlastně jedinou obytnou místností světnice, i tam, kde je již vyvinut typ trojdílného obydlí. Zde žije rodina po celý den, zde pracuje, pokud nepracuje mimo dům, zde i valná část rodiny, hlavně dospělí spávají. Síň nemá skoro významu a komory často prostorově velmi malé, jsou jenom skladištěm drobných věcí, podobně jako podstřeší. Hlavní pak součástí je tu pec s ohništěm, často nejstarobylejších forem. Pec je středem života, na ní se upravují všechny pokrmy, ona vyhřívá a teplem i léčí. Vedle pece možno mluviti ještě o stolu jako o nábytku. Vše ostatní jako postel, nebo skříň je ještě tak nevyvinuté, že vlastně ještě nábytkem není. Tak znám z uvedené již oblasti čičmanské, pak z kraje bezkydského a jinde postele, jež jsou vše jiné jenom ne to, co si pod tímto slovem myslíme. Jsou to čtyři kolíky pevně zaražené do země, o ně opřeno několik dřevěných desek a do této ohrádky naházeno slámy, jež je přikryta starými, odloženými kusy oděvu, v zimě ovčími kožešinami. Tento prostor může sloužiti a také slouží stejně i za ohradu pro selata, jehňata, v zimě a v létě přes den se tu popelí drůbež. Jiná forma, která je již zlepšením, ale ještě nemůže býti nazvána nábytkem, je jednoduché lešení nízké, na kolíkách do země vražených nebo na kozách, přes něž je položeno několik prken a na nich něco slámy, rozmanité hadry, kožichy a pod. Pod touto „postelí" jsou brambory a jiné zásoby, a ovšem také útočiště domácích zviřat jako výše. Vedle toho se ovšem spí na peci anebo na výstupku, jakési podezdívce, jež dovnitř od stěny do světnice vystupuje a nahrazuje pevnou lavici. Jinak je v podobných domácnostech ještě několik truhel, obyčejně umístěných i v podstřeší, často velmi starých a zajímavých forem s primitivním řezáním. Vedle toho se ovšem objevují v těchto oblastech již truhly různých stylů, malované, původu městského, proto tak podobné moravským a českým.

Také ostatní nářadí domácí buď je velmi primitivní, nebo vůbec ještě není. Tak je málo nádobí, mísy veliké, do nedávna ještě, velkou většinou dřevěné domácí výroby, veliké lžíce také domácí práce a podobně. Podobně je tu velmi málo předmětů selské výzdoby, vyjmeme-li ovšem několik obrázků svatých. A není možno vysvětlovati tu věc jenom nedostatkem, chudobou, srovnáme-li na druhé straně jednak bohatě zdobený šat, nadbytečný počet jeho kusů hlavně u žen, a náklad, jenž je s tím i při domácí výrobě spojen. Není prostě ještě tu vyvinut smysl pro úpravnější a účelnější byt. Jistě ovšem základ tohoto zjevu je v oněch pradávných dobách, kdy lid ve svém těžkém boji o život neměl nadbytek času pro zušlechťování svého okolí a proto s výzdobou začal, jako každý primitivní člověk tím, co mu bylo nej-bližší, a kde také mohl najíti největší a nejsnadnější příležitost pochlu-biti se něčím lepším před druhými, — a to byl beze sporu šat. A na tomto starém stadiu, jež se jistě neliší podstatně od stavu, jaký byl před tisíci lety i více, zůstaly některé skupiny této severní oblasti doposud.

Tento stav je už i v této oblasti ovšem vzácnou výjimkou a bylo by třeba podrobně jej popsati než nám úplně zmizí. Při tom by ovšem nepostačilo vyjmenovati všechny předměty, jež v těchto primitivních domácnostech najdeme s příslušným ovšem pojmenováním a označením jejich užití, ale velkou váhu bych kladl mimo to na vyšetření vývoje