str. 47

celého domácího zařízení, jednotlivých kusů a vztahu člověka k nim. Budeme pak překvapeni, jak je v mnohých krajinách ku příkladu malý inventář, jenž úplně postačí к normálnímu životu a m. j. Další vývoj pokračuje docela logicky tím, že uvedené rudimentální předměty domácí potřeby se zdokonalují, stávají se skutečným nábytkem. Tak na příklad bylo by velmi zajímavo sledovati vývoj postele. Podstatné zlepšení, hlavně po stránce hygienické proti oběma výše uvedeným typům je to, že na kůly, jež však jsou neustále do země pevně zaraženy, je zavěšena proutěná síť; tu pak již jsou také obvyklé peřiny, ač se peřiny, ovšem velmi ubohé, objevují i u výše uvedených forem primitivních lůžek. Další pak je, že se nohy postele uvolňují, vznikají, dřevěná čela a postranice a tedy forma již obvyklá. I tu pak je zajímavo sledovati tento kus nábytku, pokud jde o velikost, úpravu a hromadění peřin a počet osob, jež na ní spí. Není možno na příklad názorněji a stručněji naznačiti ony dva různé světy nejenom materielní kultury, ale celého domácího a rodinného života (sexuální v to počítaje), jako postavíme-li vedle sebe ono ubohé lože, výše popsané některých krajin severních, kde spí celá rodina (někdy i cizí návštěvník — „obhledačky") a bohatě malovanou postel z jižních vesnic, s množstvím peřin, v pestře tisknutých povlacích, vystlaných až do stropu, a nad to zastřených vyšívanými plachtami. A výslovně připomínám, že nejde při tom vždy o rozdíly majetkové. Jiným velmi zajímavým kusem je lavice a židle. I u těch je možno znamenati několik stupňů vývoje. S přibýváním drobného náčiní kuchyňského, jež je v úzké souvislosti se zlepšením a rozmnožením počtu jídel, roste i počet skříní na jejich schovávání, až dospějeme к úpravě světnice, jak ji známe z chudších selských domácností jižních. Při tom však vždy má tato severní skupina něco zvláštního a odlišného od skupin severních. Tak mimo jiné je tu vždy viděti, že jsme v kraji nadbytku dřeva, kde lid takořka srostl s tímto materiálem a dovede s ním velmi dobře a hlavně účelně zacházeti. Rezby a ornamenty jsou nejen starobylých tvarů a linií, ale hlavně úměrné a odpovídající jak povaze dřeva tak i předmětu, který je z něho zhotoven, což jinde nebývá, a proto tam najdeme do dřeva nevhodně přenesené ku příkladu formy z materiálu kovového a naopak.

Vedle těchto chudobnějších typů bydlení najdeme však v této severní oblasti také dědiny, jež svou vnější i vnitřní pečlivou úpravou nezadají si v ničem, na nejvýše snad jednodušší výzdobou, s nejlepšími byty oblasti jižní nebo kterékoli jiné oblasti československé. Ze v té věci nejsou rozhodující, ač přiznávám vždy dosti vlivné, sociální poměry, je viděti ku příkladu v Oravě, kde najdeme oba protilehlé typy, ne sice vedle sebe, ale v jinak naprosto stejných přírodních i hospodářských poměrech. Velkou váhu v té věci bych kladl na kulturní proudy. Také národnostní poměry jsou důležité. Stačí srovnati na příklad v tom vesnice německé. Tolik o obytném stavení.

Pokud jde o ostatní hospodářské budovy, a celkové uspořádání dvora a jeho okolí, je v celku patrno, že tu bylo ještě do nedávna nejdůležitější součástí pastýřství, a to hlavně ovec. Zemědělství bylo teprve na druhém místě, a pokud jde o techniku zemědělskou, ovšem velmi nedokonalé. Proto jsou tu mimo vý-