str. 18

proti nepříteli. Protože není nováčkem a je pěkné .silné postavy, vezmou ho do sboru královy tělesné stráže; to mu vzbudí mnoho závistníků.

Malý: Mladík se podiví, jde dál, zkouší v lese svou novou moc. Přijde do města kde verbují, to je právě pro něho. Dá .se naverbovat, a „poněvadž byl vzrostu vysokého a člověk hezký, byl dán k tělesné stráži královské". Brzy nato táhne vojsko proti nepříteli.

Kletke: Král má po čaroději prsten, který jej činí nepřemožitelným, nešťastnou náhodou však nechal prsten doma. Nepřátelské vojsko ho napadne tak prudce, že musí ustoupit, .aby nabral síly. Vojsko se vzpamatuje, ale štěstí krále opustí; vojsko se octne v nebezpečí, takže králi hrozí zajetí; slibuje tomu, kdo mu přinese prsten dřív, než bude přemožen, svou dceru. Ale nebezpečí bylo tak blízké „und die Entfernung von der Hauptstadt war iso groß, daß auch der .schnellste Reiter sich nicht zutrauen durfte, zu rechter Zeit wieder zurück zu sein.. ."; protože i ten by byl potřeboval sedm dní. Proto se nikdo nehlásí.

Malý: Nepřítel tiskne krále zpět, král nemůže odolat, pozdě znamená, že zapomněl doma prsten, který jej činí nepřemožitelným. Je obklíčen, nikdo .se nemůže prodrat skrz nepřátelské vojsko; „a pak byla jeho vzdálenost od hlavního města tak veliká, že ani nejrychlejší jezdec nebyl by tu cestu vykonal, aby zas včas se navrátil," než bude král potřen. Král slibuje odměnu tomu, kdo by prsten přinesl, nikdo ,se však nehlásí, až konečně král slíbí i svou dceru.

Kletke: Tu vystoupí Marzi, řekne králi, že půjde; zavrtí s-e, potřese, utíká v podobě zajíce, až doběhne k Tise, opět se zavrtí, přeplave jako stříbrná štika, změní se v holuba, ,,.. und flog schneller als der Wind über Berg und Thal, .. . schwebte durch's Fenster in das Gemach der schönen Prinzessin und setzte sich ihr auf den Schoss." Princezna hladí holuba, dává mu mléko a cukroví, ale holub se náhle zavrtí a před princeznou stojí Marzi.

Malý: Tu vystoupí náš synek a slíbí ito podniknouti. Vyjde z táboru, změní se v zajíce, dostane se skrz nepřítele, přiběhne k řece, změní se v rybu, prepluje, změní se v holuba „ ... a letěl větrem ku královské residenci. Princezna právě měla okno otevřené, i vletěl k ní do komnaty a posadil se jí na klín. Princezna divila se krotkosti holubově, hladila jej a podávala mu cukroví. Ale najednou stál před ní místo holuba švarný jinoch ..."

Kletke: Marzi řekne princezně, proč přichází, princezna... „freute sich, einen so hübschen wackeren Soldaten zum Bräutigam zu haben." Dá mu prsten, varuje ho však před zá-vistníky. Marzi prosí, aby měl důkaz, kdyby se mu snad něco stalo, aby si princezna • vzala od něho trojí zástavu. Mění se v holuba, štiku, zajíce a vždy prosí, aby mu princezna po prvé vytrhla dvě pera, po druhé osm šupin, nakonec aby mu uřízla