str. 20

Kletke: „Inzwischen war Marzi, der arme Hase, auf dem Felde liegen geblieben und nahe daran, den Raben zum Futter zu dienen." Ale tu jde kolem ten žebrák, který mu dal ty tři dary, pozná ho a řekne: „Hase, steh auf und lebe! Rüttle und schüttle dich und eile auf die Königsburg, denn ein Anderer steht an deinem Platze; säume nicht, sonst kommst du zu spät."

Malý: „Zatím ubohý, zastřelený zajíc ležel v poli a málem byl by se stal pokrmem krkavců, kdyby tady náhodou nebyl šel onen istařec, jenž mu byl udělil moc proměňovat se v zvířata. Ten ihned ho poznal a dotkna se ho svou holí řekl: „Vstávej, zajíci, a pospěš do residence královské, neboť jiný má tvé místo; pospěš, abys nepřišel pozdě."

Kletke: Zajíc vesele a živ vyskočil, spěchal přes pole; když přišel k Tise, přeplní jako stříbrná štika, pak se změnil v holuba, doletěl k hradu, vzal na sebe svou přirozenou podobu a objevil se před tváří panovníka. Král ho nechtěl uznat a nazval ho nestydatým lhářem, ukázal na muže, který přinesl prsten. Ubohý Marzi div neplakal, ale nabyl opět mysli a řekl králi: Chceš-li mi dovolit, abych se ospravedlnil, dovol, abych se objevil před princeznou; z jejích úst se dovíš, kdo ti přinesl prsten, jestli já nebo onen ničemný pod vodník. Král ho> pozoroval blíže a čím déle se na něho díval, tím spíš se upamatovával, že Marzi, a nikdo jiný, se mu nabídl prsten přinést. Ale neřekl nic a zavedl jej přímo k princezně.

Malý: A zajíc živ a vesel vyskočil, pospíchal, když se blížil k městu, proměnil se v holubia, vletěl do residence. „Tam, přijav na sebe svou vlastní podobu, předstoupil před krále a hlásil se o svou odměnu. Král nazýval jej nestydatým lhářem, ukazuje na muže, který mu prsten přinesl; on však pravil: Chceš-li se, králi, pravdy dověděti, dej mne jen přivésti k dceři své, a ona dosvědčí, komu prsten dala, mně-li anebo tomuto ohavnému podvodníku." Král byl zmaten, když se déle na mladíka díval, zdálo se mu, že poznává toho, který se tehdy nabízel. Neřekl nic, ale sám jej k dceři uvedl.

Kletke: „Sie fanden die Prinzessin nooh immer im tiefen Kummer, kaum 'aber erblickte sie Marzi, als sie vergnügt aufsprang, ihm entgegeneilte, und rief: Dies is mein rechter Bräutigam, ihm hab' ich den Ring gegeben, und ihm allein verdankt man den Sieg über den Feind." Všichni se podivili, král byl na rozpacích. Princezna přinesla škatulku, žádala krále, aby podvodníkovi poručil změnit se v holuba, štiku a zajíce. Podvodník toho nedovedl, ale Marzi se třikrát proměnil, třikrát požádal veršem princeznu o péra, šupiny, ocásek, král dal podvodníka oběsit; druhý den byla princezna oddána vojákovi, král mu daroval dobytou zem, tam byl Marzi korunován a žili blaženě až do skonání.

Malý: Princezna „jakmile svého pravého ženicha spatřila, ihned radostně vyskočila jemu vstříc, a pravila: Tuto jest ten, kterému jsem prsten dala." Vzala skřínku, jinoch se zrně-