ihm der Mondkönig geraten, und alle Rosse des Erzgestü-tes

standen ruhig, und Hessen sich melken.

Am Morgen war das Bad fertig.

Die Milch rauchte und dampfte, sie war siedend.

Hexe Eisennase sprach: „Setze dich hinein." Argilus entgegnete: „wenn ich diese Probe überstehe, reite ich augenblicklich davon, lass also das Pferd vorführen, das ich als Liedlohn bedungen." Alsobald stand das Pferd an der Badewanne. Es war klein, unansehnlich und schmutzig. Wir Argilus hinzutrat, um in die Wanne zu steigen, tauchte das Ross den Kopf in die Milch und sog alles Feuer in sich, so daß Argilus im Bad unverletzt blieb, und als er herausstieg,

war er siebenmal schöner als zu-

vykoupej ho v nejbližším rybníce a potom jeď pro svou nevěstu."

Silomil poděkoval laskavému švagru a šel hned pro bič. Nedaleko za zámkem svítil měsíc nejjasněji na jedno místo, kde vysoká lípa stála, tam tedy počal ko-pati a našel opravdu zlatý bič. I schoval ho dobře a šel spät. Časně ráno zbudila ho čarodějnice a vedla na dvůr do chléva, kde bylo dvanáct krav, které jako divoké po chlévě střečkovaly a hrozně řvaly.

,,Ťy krávy musíš podojit a z toho mléka pro mne lázeň udělat," pravila baba a odešla.

Silomil vzal bič a každou krávu ním šlehl. Všecky stály hned jako beránci a nechaly se dojit.

Když mléko do žberu vlil, bylo tak horké, že se div nevařilo.

Potom šel pro čarodějnici; ta se zlostí celá třásla a vyběhla na dvůr, aby se přesvědčila, je-li to pravda, nebof nemyslila, že by byl Silomil v stavu divoké krávy udržet. Tam ale viděla, že učinil, jak mu byla přikázala. Strčila tedy prst do horkého mléka a pak

řekla k princovi: „Nyní se v tom musíš vykoupat," myslíc, že se bude bát.

„Proč bych se nekoupal? Dříve však, než do lázně vlezu, přiveď mi sem toho koníka, bych se přesvědčil, zdali ho také opravdu máš."

Baba šla a za chvilku koně přivedla; byl ale tak umazaný .a vyzáblý, že princ ani věřit nechtěl, 'že by ten kůň mohl býti nejrychlejší na světě. Vzal ho za uzdu, uvázal k sloupu a vlezl do lázně. Tu zavanul větřík a mléko schladil, takže se Silomil směle koupati mohl. Když se vykou-