Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 60

že by jej byl nějak věrolomně opustil Jan Smiřický, kterého si byl vzal za hejtmana panství roudnického, patrně proto, aby skutečné držení Roudnice srovnal se čtvrtým artikulem pražským, ani o tom, že by byl zemřel v chudobě (žil a nejspíš zemřel na pevné Roudnici, jež z rukou jeho nikdy nebyla vyrvána, uznáván jsa mírnými i horlivými kališníky, ač arci vážnost jeho nebyla vždy stejně mocná). Jen „pokora" se Pešinovi nehodila do obrazu exkommunikovaného arcibiskupa kacíře.

Pěšina jistě z písně uvedl vše, co mohl vztáhnouti nějak na arcibiskupa Konráda. Kdyby však píseň ta byla složena husity, jak tomu chce zpravodaj o ní, čekali bychom, že bude obsahem jejím něco jiného týkajícího se osobnosti arcibiskupovy než ochuzení rozchvácením (ne „prodáním") arcibiskupských statků: Táboři na. př. při jednání stran husitských o víru v koleji Karlově 30. dubna 1431 mu vytýkali, že je člověk nehodný, který se stal biskupem cestou svatokupeckou, konal soudy ve věcech hrdelných, provozoval černoknižnictví, byl proti kalichu, usiloval o odsouzení mistra J. Husi, korunoval Zikmunda a jako Němec je nepřítel jazyka českého.4) A jinak by zněla arci píseň o arcibiskupovi, kdyby byla od někoho se strany římské: jak, napovídá uvedený list z Kostnice do Prahy poslaný v dubnu 1416 nebo listiny, kterými proti němu vedla odpor pravoverná část duchovenstva jeho arcidiecese po jeho přistoupení k husitům.

Píseň patrně biskupa, jehož se týče, nejmenovala, když už v 1. verši užívá o něm slov „náš biskup". S arcibiskupem Konrádem tohoto biskupa ztotožnil teprve Pěšina, jenž věděl o rozchvácení duchovenských statků v době husitské (a pak arci výraz „náš biskup" o domnělém sujetu písně jej vedl k závěru, že píseň ta byla složena od husitů; o žalobách na arcibiskupa z r. 1416 nevěděl a nebyl by jim dal víry pro vysvědčení obou kapitol, pražské a vyšehradské, o něm, že dobře hospodaří).

Měl Pěšina právo k tomuto ztotožnění? Obsah písně, pokud jej z citátu jeho známe (a Pěšina jistě uvedl vše, co mohl historicky potřebovati), se nehodí na arcibiskupa ani na dobu jeho. Ten „náš biskup", jak musíme souditi, nebyl v písni jmenován. Pěšina píseň tu slýchal nejednou od starších žáků, dosud se přidržujících staré víry pod obojí,5) když byl ještě žáčkem parvy („dum in minoribus essemus") v Jindřichově Hradci, tedy asi r. 1643. Byla by se časová píseň o nejmenovaném biskupu z první třetiny XV. stol. mohla přes 200 let udržeti podáním? Byl Konrád z Vechty tak významnou osobností, že by byli o něm zpívali jindřichohradečtí studenti ještě v druhé čtvrti stol. XVII.?

Výklad, který dal Pěšina písni v mládí na studiích slýchané od žáků obou nejvyšších tříd školy, je zcela chybná kombinace,


4) Tomek t, IV. 483.
5) Také to ho mohlo utvrzovati v domnění, že „náš biskup" je arcibiskup strany podobojí.

Předchozí   Následující