str. 61

o nic lepší než kombinace písně „Vele, vele stojí dubec prostřed dvora" s babylonským bohem Belem.6)

V písni naší běží vskutku o biskupa, jenže tím biskupem je — episoopus puerorum neb innocentium, scholarium, fatuorum, episcopus stultus, Kinderbischof n. Niklasbischof; je to žák zvolený za biskupa žákovského a zde v přestrojení zaň se účastnící průvodu žáků chodících po koledě.

Je to týž „biskup ctný", s nímž chodili po koledě husitští žáci XV. stol., zpívajíce píseň:

Přišli sme na čest zpievajíc

ku pánu šlechetnému,

jeho se daru radujíc,

vedle biskupa ctného .. .7),

týž „biskup", který podle zlomku jiné kolední žákovské písně „zvěděv štědrotu pána velebného" navštívil jej „s svú vší rotu", t. j. se svým průvodem z žáků složeným, a za nějž toto jeho dvořanstvo žebrá8):

Ukažiž sě vděčen toho

knězi velebnému:

nežádáť od tebe mnoho,

chceť všemu rovnému.

Domuť nemá ani hradu,

všudy přiezni hledá,

rád by o to s králem v radu —

vrátnýť jemu nedá.

Koní nemá ani vozu,

mušíť pieš choditi,

také i poslední kozu

musil zastaviti.

Uvedený zde právě zlomek staročeské žákovské koledy z XV. stol. je příbuzný Pešinovu zlomku tím, jak je yjodán obvyklý motiv žákovských proseb (vyskytující se i v jejich žebravých listech),9)

6) U Jana Holešovského v „Largissímus vesper" a po něm v latinských kázáních, jen opsaných hradištským mnichem Matějem r. 1436 (ne jím složených, jak napovídá nadpis zprávy o nich od Fr. Černého „Kázání kněze Matěje s českými glossami", Věstník Čes. ak. IX. 1900, 295). Srov. o tom práci Al. Brucknera o J. z Holešova v Rozpr. Akad. umiejętności, wydział fil. LIV. 308 a n., referát o ní od V. Flajšhanse, Bfevnovský mnich Aleš o stě. slavení vánoc (o koledě) ve věku XIV.? GL. XXV. 81—83 а dodatek Č. Zíbrta, Ohlas stč. koledy v koledách moravských t. 83—84.
7) Zd. Nejedlý, Koleda husitských žáků, ČL. XIII. 1904, 49—52; jiný variant, týž v či. Staročeské koledy a protikoledy v XV. stol., t. 146; nověji z obou textů vyd. týž, Dějiny husit. zpěvu II. 894—895 s rozborem t. 683—686.
8) Jos. Truhlář, Zlomek staročeské koledy XV. stol., Věstník Čes. akacl. VI. 1897, 304—305.
9) Doklady ve formuláři žáků benešovských z ■ XIV.—XV. stol. u Jos. Truhláře, Paberky z rukopisů Klementinských XLIX. Latinské koledy s počátku XV. stol., Věstník Čes. akad., IX. 1900, 567—569; na př. v maka-