str. 65

sklářstvím obou těchto míst byla snad nějaká, dosud neznámá souvislost. Nejstarší archivní zpráva, kterou jsem našel, je z roku 1560, kdy novoměstský kněz Jan (Holyus), syn neb. Matěje Holého z Nov. Města bere si vdovu Apolonu, dceru mistra Matese z Fryšavy.3) Roku 1565 se dovídáme, že „od díla skel u kostela XVI. 1/2 zl. a na sklo Švancarovi dáno 3 zl. 3 gr. alb. Koku 1566, kdy Novoměstští zakládali svého pána Vratislava

Obr. 1.

z Pernštejna, zúčastnil se také Švancar z Fryšavy 155 kopami grošů. Ale teprve r. 1568 zvíme, kdo tento Švancar byl. Toho roku totiž 3. dubna o soudě v Novém Městě u přítomnosti Jo-

3) Novoměstská Kniha smlauv svatebních, založená r. 1552, list XLV. Mezi svědky nevěstinými jsou. kněz Jan žďárský, Jíra bratr Švancarů, Mikuláš myslivec z Německého, Marek 'Rybníčků, Jan mlynář z Jimra-mova, Konývka mlynář, Kašpar švagr Švancarů, Jíra Macz. — 1565 žení se kněz Jan Holej po druhé a bere ei Annu, dceru Jiříka Marvana. Matka kněze Jana, Apolóna, vdova po neb. Matějovi Holým (asi příbuzenstvo s majiteli huti heráleoké), měla za vladykou Janem Perygarem z Pergu 100 zl. a půjčila je r. 1567 tchánu svého syna Jiříkovi Marvanovi na eplátky po 10 zl. ročně. Rukojmími jsou: kněz Jan Holýho, Jindra řezník, Jiřík