str. 66

liaty Tšetrvana z Gostic a Jana mladšího Humpoleckého z Ry-benska prodali huť sklenárskou nápadníci Matesa Švancara za 1000 zl. Matějovi sklenáři (asi z Kuklíku), který si vzal vdovu po nebožtíku.4) Přítomen byl bratr nebožtíkův Jiřík Švancar a pak nápadníci: muž dcery Apolony, kněz Jan Holyus, dcera malá Mandalena a manžel starší dcery Václav, Šimkův syn z Nového Města. Syna tedy nebylo a právo jpředkupní vymínil si bratr nebožtíkův Jiřík pro sebe a své potomky. Pohledávka nebožtíkova za Novoměstskými dělala tehdy 90 kop, důkaz to, že na huti byl blahobyt. Roku 1574 jmenuje se mistr Švancar z Fryšavy a r. 1575 Diviš Dvorecký z Dvorců dává Mandalenu, pozůstalou dceru po neb. Matesovi Švancarovi z Fryšavy, Benešovi, synu neb. mistra Thomana z hamru Figlova za manželku.5) Mezi svědky nevěsty je mistr Mašek z Fryšavy, otčim Mandaleny. Roku 1586 mistr Mates byl již nebožtík, neboť vej-runky z huti kladla mistrová. Zanechal malého synka Jana a proto hospodaření na huti převzal manžel Maruše, dcery vdoviny z prvního manželství, Václav Šimků. Poznáváme to z urbáře6) z roku 1587, z něhož dovídáme se první určitější zprávy o výrobě.

Podle něho drží zákupní rychtu fryšavskou Václav, mistr hutí fryšavskejch, který vedle jiných platů a povinností platí také „z huti sklenársky" o sv. Jiří a o sv. Václave po 45 gr. „Sklenic každého roku byl povinen dávati J. M. pánu na zámek šest kop a za to se jemu les ku potřebě jeho dávati má k huti, což by ho zpotřeboval; i jest s ním narovnáno, že za ty sklenice dávati má J. M. pánu o sv. Jiří 2 zl., o sv. Václave 2 zl." Jelikož urbář tento značí převod panství novoměstského z Pernštejnů na Viléma Dubského z Třebomyslic, vidíme ze zápisu nejen, že se na Fryšavě dělalo duté sklo, ale také, že se dodávalo do té doby hojně i na zámek Pernštejn. Teprve Dubský, který jistě tolik sklenic nepotřeboval, přeměnil dávku na plat.

Formální převod huti7) stal se však teprve v roce 1590 za přítomnosti nového pána panství Viléma Dubského z Třebomyslic za těchto podmínek: Václav, mistr fryšavský, vydá z huti

Polívka, Vaněk pernikář a Pavel Novotnýho. Roku 1570 Jiřík Marvan na místě kněze Jana Holyusa, svého zetě, koupil kus zahrady .se společnou studní od souseda Jakuba Žehnala. Roku 1571 prodal s povolením Apolony matky grunt svůj kněz Jan, syn neb. Matěje Holýho v Nov. Městě, Jiříkovi Marvanovi, manželce i dětem jeho za 420 kop míš. a matce vymínil do smrti byt na .světničce. Brzy však nato asi zemřel, neboť r. 1572 bere si Annu, vdovu po neb. knězi Janovi Holyusovi, dceru Jiřího Marvana, Jan Trnka. Zanechal dceru Dorotu, která si vzala r. 1588 Floriána perni-káře z města Meiziříčí nad řekou Oslavou. Roku 1591 .prodal Jiřík Marvan grunt dceři Anně Trnkové a její sirotku.
4) Listinář Selského archivu MI., str. 203.
5) Jmenuje se někde též Beneš z Jimramova-. později ze Žďáru a 1576 na hamře Fiklovejm.