str. 67

sirotku Janovi 500 zl., Benešovi do Žďáru po Mandaleně (sirotek Pavel) 124 zl. a porazí si díl manželky své Maruše; sirotka mají dáti do školy k učení.8) Mistr Václav, rychtář, nebo Václav, mistr huti fryšavské,9) zaujímal v celém kraji vlivné postavení, neboť se s jménem jeho v soudobých starých zápisech často shledáváme. Až 13. dubna 1630 za Daniele Filoxena z Šens-

Obr. 2.

pergku, ty časy ouředníka panství žďárského- a novoměstského, koupil huť sklenárskou Krištof Peši od Václava Pešia, otce svého, za 1100 zl.; závdavku má otci položití 50 zl., totiž 25 zl. když

8) Roku 1595 skoupeno Janovi od Jíry Zikmundova na rychtě ѵ Vo-lesný 80 zl. za 40 zl. hotových; r. 1596 prodala Smejkalka v Nov. Městě svoji spravedlnost 24 zl. Janovi, sirotku pozůstalému ;po neb. Matejovi Švancarovi, mistru fryšavském, za 11 zl. hotových; r. 1601 skoupeno mu za 27 zl. na mlejně v Petrovicích 100 zl.; r. 1602 opět na rychtě v Olešné za 12 zl. skoupeno 21% zl. ЬУл gr.; r, 1607 dostal sir. Jan hotových 88 zl.,. „že chce a má sobě živnost začíti"; pakli by mrhačem a marnotratcem byl, slíbili za to mistr Václav, otčim jeho, a Jan rychtář rokytenský, když. by se jim od J. M. pána poručilo, takových 88 zl. zase do truhlice sirotčí složití, a to rukou nerozdílnou; r. 1609 vydáno mu 148 zl. 10 gr. 1 d.; r. 1617 byl však již mrtev.
9) .Roku 1596 prodává Karas grunt Matějovi, otci mistra fryšavského,. a ten jej prodal r. 1579 Khunc Hanzlovi.